Restricții de călătorie pentru români, în tot mai multe țări europene
25.07.2020

După ce vineri, Italia a anunțat introducerea autoizolării obligatorii, timp de 14 zile, pentru toţi cei cetășenii din România şi Bulgaria, până la 31 iulie, astăzi autoritățile din Cipru au pus România pe „lista neagră” a statelor ai căror cetățeni nu pot intra în țară în scop turistic. Țara nnoastră a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia. Cetățenii proveniți din statele încadrate la categoria C nu pot călători în scop turistic în republica cipriotă.

Tot astăzi Austria a anunțat schimbarea condițiilor de intrare în țară pentru cetățenii români. Conform noilor reglemnetări, cetățenii români care doresc să călătrească în Austria vor trebui să prezinte rezultatele unui test molecular negativ pentru SARS-CoV-2 care să fi fost eliberat cu maximum 72 de ore înainte. Măsura intră în vigoare începând de luni, 27 iulie 2020, și va fi valabilă cel puțin până la 30 septembrie 2020, anunță Ministerul român de Externe.

Principalele modificări, față de măsurile anterioare, sunt scăderea perioadei termenului de valabilitate a testului biologic-molecular pentru SARS-CoV-2 de la 4 zile la 72 de ore, dar și reducerea perioadei de izolare, de la 14 zile la 10 zile.

Tranzitul este permis în regim permanent, fără oprire, pentru cetățenii care vin din România și care merg spre destinații din alte state.

Țările în care accesul românilor este complet interzis sunt Lituania, Finlanda şi Moldova. Excepţie fac doar persoanele cu motive bine întemeiate, cum ar fi cele ce au rezidenţa în aceste state sau membri ai familiei.

Izolarea timp de 14 zile este obligatorie în Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Estonia sau Letonia, iar Olanda recomandă ferm această măsură.

Belgia cere consultarea medicului pentru efectuarea unui test în cazul celor veniţi din zona portocalie, unde este inclusă şi România.

Danemarca cere dovada unei rezervări de cel puţin şase nopţi de cazare pentru a primi cetățenii români. La intrare în Islanda se pot face teste în aeroport, pe banii călătorilor. În cazul tesului negativ turiștii nu sunt obligați să între în izolare / carantină.

Țările care cer testarea în prealabil?

Grecia condiţionează accesul românilor de prezentarea unul rezultat negativ al testului COVID-19, pentru cei veniți prin vama Kulata-Promachonas, singurul punct de frontieră terestră deschis pentru cei ce vor să călătorească.

În Ungaria, autorităţile cer două teste pentru Sars-Cov-2 efectuate la cel puţin 48 de ore distanţă, în ultimele cinci zile. În caz contrar, persoanele din România intră în carantină pentru 14 zile.

Slovacia cere de asemenea un test molecular tip PCR, însă primele cinci zile sunt obligatorii în izolare.