Repartitoarele sunt obligatorii
09.07.2021

Apartamentele racordate la termoficare trebuie să aibă contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului, potrivit unei legi adoptate deja de Camera Deputaţilor şi trimisă preşedintelui Iohannis spre promulgare.

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament. Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz

Specialiştii spun însă că termenul este foarte scurt, iar legea nu va putea fi aplicată atât de repede.

Costul montării repartitoarelor variază în funcţie de numărul de calorifere, astfel încât pentru o garsonieră se va plăti între 70 şi 100 de lei, pentru un apartament de două camere între 280 şi 400 lei, iar pentru un apartament de patru camere peste 500 de lei.

Pe lângă costurile cu repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, doar aceste costuri suplimentare se ridică la aproximativ 15 lei lunar.

Legea stabileşte şi sancţiuni pentru cine nu montează până la sfârşitul anului instrumentele de măsurare, şi ele variază între 500 şi 1.000 de lei.