Reguli stricte pentru protecția angajaților care muncesc în frig
15.01.2021

În ultimele zile temperatura a scăzut constant iar prognoza pentru următoarele zile arată o accentuare a acestei tendințe. Gerul afectează cu precădere câteva categorii sociale, printre aceștia aflându-se și angajații care își desfășoară activitatea în aer liber. Pentru a-i proteja pe aceștia, legislația în vigoare prevede câteva măsuri pe care angajatorii au obligația de a le pune în aplicare:

 

- dotarea angajaților cu echipament individual de protecție

- amenajarea de spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător

- distribuirea a 0,5-1 litru de ceai fierbinte pentru fiecare angajat pe fiecare schimb

 

În cazul în care măsurile de mai sus nu pot fi respectate, angajatorul este obligat fie să reducă durata programului de lucru fie să decidă întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

 

În aceste cazuri, angajații pot recupera orele nelucrate în următoarele 6 luni de zile sau pot fi plătiți proporțional cu orele lucrate. Angajatorii însă nu au dreptul ca în perioadele de întrerupere a lucrului să modifice sau să rezilieze contractele de muncă. De asemenea perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

 

De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii au și următoarele obligații:

- asigurarea examenului medical la angajare, precum şi controlul medical periodic, urmărind astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute;

- mutarea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni precum și pentru cele care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme;

- asigurarea primului ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate

 

Toate aceste măsuri trebuie implementate în situația în care timp de două zile consecutive se înregistrează temperaturi care scad sub – 20 de grade Celsius sau care, corelate cu condiții de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel. Inspectoratul Teritorial de Muncă atrage atenția că nerespectarea acestor obligații constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.