Reguli BOR în biserici
18.06.2020
După anunțul Guvernului privind redeschiderea bisericilor, Patriarhia Română a întocmit un set de măsuri privind participarea credincioşilor la slujbe.
Astfel, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe se săvârşesc în interiorul bisericii. Accesul credincioșilor se face cu respectarea distanței de 2 m în orice direcție între aceștia.
Cei care nu au loc în interior, vor asculta slujba la difuzoare, în curtea bisericii. Distanța dintre aceștia va fi de 1,5 m în orice direcție.
În interiorul bisericii, folosirea măștilor este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.
Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic, astfel încât preoții să poată răspunde solicitărilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea de rugăciuni.
Persoanele care participă la acestea vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând.
Spovedania și citirea unor rugăciuni în biserică se vor programa din timp. Atât preotul cât și credinciosul vor utiliza mască și vor menține distanța fizică de 2 m. Se recomandă, dat fiind caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și credinciosul.
Persoanele cu COVID – 19 sau care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la slujbe. Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea reglementărilor sanitare.
De asemenea, nu se permite accesul în lăcașul de cult persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
La intrarea şi ieșirea din biserică să nu se atingă ușa cu mâna. Acolo unde este posibil,vor fi organizate intrări și ieșiri separate.
La intervale de patru ore, lăcașul de cult urmează a fi aerisit.
La intrarea în biserică, vor fi amplasate soluții de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile