Recviem în memoria Reginei Ana
01.08.2021

Memoria Reginei Ana a României a fost comemorată, duminică, 1 august, la Săvârșin, unde Familia Regală deține singura reședință privată din România. Ceremonia a fost organizată la 5 ani de la decesul soției Regelui Mihai I.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și ASR Principele Radu, au participat, alături de mai mulți localnici, la liturghia cu Recviem pentru a marca 5 ani de la moartea Reginei Ana a României.

Evenimentul a avut loc la Biserica Romano-Catolică din comuna Săvârșin, unde slujba a fost oficiată decătre preotul paroh Petru Muțiu.


Pentru localnici, Regina Ana era un om de-al lor, despre care spun că o vor purta mereu în suflet. În special își amintesc că o întâlneau pe regină cu ocazia sărbătorilor de iarnă, când mergeau cu colinda la castel. Până când starea de sănătate i-a permis, Regina Ana era alături de Regele Mihai I și membrii Familiei Regale pe platoul din fața castelului întâmpinând colindătorii.

Pentru că domeniul regal Săvârșin s-a deschis vizitatorilor în zilele de vineri, sâmbătă și duminică acesta a atras sute de turiști din toată țara. Unii dintre ei au avut bucuria să o întâlnească pe MS Margareta.

Regina Ana este primul membru al Familiei Regale care a ajuns la Săvârșin după Revoluția din 1989. Se întâmpla în 1995, pentru că Regele Mihai a evitat să vină în zonă până când în 2001 și-a recuperat în justiție castelul.

La sfârșitul slujbei preotul a sfințit un tablou al reginei Ana a României.

Pentru MS Margareta ziua de astăzi a fost una extrem de emoționantă.

După ce familia regală și-a recuperat domeniul, au pornit tradiția ca toți membri familiei să petreacă sărbătorile de iarnă la Săvârșin în fiecare an, așa că de cele mai multe ori regina Ana întâmpina colindătorii la castel împreună cu regele Mihai I și ceilalți membri ai familiei regale.

Conform paginii de internet, familiaregala.ro, datorită refuzului Regelui Mihai de a-și boteza copiii în confesiunea catolică, Regina Ana a fost excomunicată din Biserica Catolică după căsătorie, iar excomunicarea a durat 40 de ani, până în anul 1968.

Regina Ana a României s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca Principesă de Bourbon-Parma, fiică a Principelui René de Bourbon şi a Principesei Margareta a Danemarcei. S-a căsătorit cu Regele Mihai I al României la 10 iunie 1948, la Atena. Au avut împreună cinci fiice. Cei 2 s-au cunoscut la nunta Principesei Elisabeta a Marii Britanii, viitoarea Regină Elisabeta a II-a. După abdicarea forţată a Regelui Mihai şi pe tot parcursul durerosului exil, Regina Ana i-a stat alături soţului său.

Regina Ana a fost cea mai longevivă soţie de rege sau domnitor din întreaga istorie a României. Ea a trăit 92 de ani de viață și a fost regină-consort timp de 68 de ani.

După revenirea Familiei Regale în România, Regina Ana petrecea o parte din timp la Săvârșin. Regina a fost ultima dată la Săvârșin în august 2014, când alături de Regele Mihai I, a inaugurat Casa Musafirilor din Satul Regal.

Regina Ana a decedat pe data de 1 august 2016 în spitalul din Morges, Elveția, și este înmormântată la Curtea de Argeș, alături de Regele Mihai I.