Rămas bun, Imre Dávidházy!
10.02.2020

Sportul arădean a pierdut în această seară unul dintre cei mai valoroși antrenori, șlefuitor de talente, din sportul cu mingea la coș. Născut în primăvara în care lua ființă și UTA, echipa fanion a orașului în care avea să trăiască o frumoasă viață, atât în plan profesional, cât și personal, Imre István Dávidházy a încetat din viață la vârsta de 74 de ani.

Dávidházy Imre István, fost profesor de educație fizică și sport cu specializarea: antrenor de baschet, este născut la data de 17.05.1945 la Budapesta și fost elev al Liceului nr. 3 din Arad, actualul Colegiu Csiky Gergely. În perioada 1969- 2012 este antrenor la SC Sportiva Arad și șef de catedră baschet, perioadă în care a participat la nenumărate turnee cu echipele de fete și băieți, fiind de 4 ori campion național.

În 1992 a devenit antrenor al echipei naționale a României de baschet feminin, alături de Dinescu și Moraru, iar din 1999 până în 2000 antrenor al echipei naționale de juniori a României.  În cariera sa a fost “principal” pe banca echipei ICIM Arad, dar şi la masculin, la West Petrom Arad.

Pe parcursul carierei de antrenor, domnul Dávidházy Imre István a crescut și a promovat o serie de jucători și jucătoare care au jucat la echipele naționale, ca Mihai Sinevici, Karoly Szabo, Milenco Manzat, Bianca Drăguş Urban, Monika Brosovszky Boriga, Ciupe și Nițulescu. A avut rezultate internaționale marcante cu echipele din Arad.

În 2019, antrenorul emerit, Imre Dávidházy, a primit Titlul de Excelență în domeniul „Sport” din partea municipalității, pentru merite deosebite și pentru contribuția deosebită a acestuia la dezvoltarea municipiului Arad.