Racordare gratuită la gaz şi curent
18.02.2021

Este lege! Racordarea la reteaua de gaz si de curent este gratuit pana in poarta.

Noua lege, prevede recuperarea costurilor prin tarifele de distribuţie.

Distribuitorii de energie electrică vor fi obligați să conecteze gratis clienții casnici la rețelele pe care le administrează, urmând să-și recupereze costurile de racordare din facturile consumatorilor, potrivit unei legi adopatata din 19 decembrie. De fapt, această lege introduce obligația și pentru distribuitorii de energie electrică, după ce, în octombrie, racordarea la gaze a devenit gratuită pentru clienții finali casnici.


Operatorii de distribuţie vor fi obligaţi, în cazul clienţilor casnici, să îi racordeze în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

Cel mai important lucru este faptul că recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se va realiza într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie. Mai precis, dacă un client nou al unei companii se va racorda gratuit, costul racordării sale va fi suportat ulterior de toţi clienţii acelei companii prin tarifele de distribuţie pe care le vor plăti în facturi.

Parlamentarii au considerat că această prevedere este „firească având în vedere că accesul la energie electrică poate fi considerat un bun de bază în lumea modernă”.