Proiecte de peste un miliard de euro prin Programul Național de Redresare și Reziliență
27.11.2020

 Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a anunțat astăzi că și județul nostru va fi printre beneficiarii Programului Național de Redresare și Reziliență, prezentat joi seara de premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis.

Iustin Cionca a precizat că județul Arad este cuprins în mod explicit în Programul Național cu modernizarea căii ferate Arad-Timișoara-Caransebeș și la extinderea-modernizarea liniei electrice Timișoara-Săcălaz-Arad (67,3 km), care include și retehnologizarea stației Arad.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Arad a declarat că instituția pe care o conduce își propune să acceseze fonduri prin acest Program pentru continuarea investițiilor în sănătatea publică. Astfel, sunt vizate investițiile pentru Spitalul de Oncologie și Secția de Cardiologie a Spitalului Județean.

La Oncologie, Consiliul Județean va solicita finanțare pentru achiziția a două linii moderne de Radioterapie.

La Cardiologie se are în vedere extinderea și dotarea cu aparatură modernă a secției, care va reprezenta o continuare a investițiilor începute aici cu doi ani în urmă.

Nu în ultimul rând, pentru a crește șansa începerii cât mai rapide a lucrărilor de realizare a Complexului Matern-Pediatrie la Arad, care va îngloba toate secțiile de matern, neonatologie, obstetrică-ginecologie și pediatrie sub același acoperiș, Consiliul Județean Arad va depune un proiect pe Programul Național de Redresare și Reziliență. Această investiție a fost depusă spre finanțare și la Compania Națională de Investiții, având în vedere că valoarea sa estimată depășește 40 de milioane de euro. Ea este cuprinsă pe lista sinteză a CNI, dar Consiliul Județean încearcă să acceseze și alte surse de finanțare.

Consiliul Județean Arad a solicitat ca toate clădirile aparținând Consiliului să fie eficientizate energetic. Se au în vedere investiții și în punerea în valoare a patrimoniului natural de la Ghioroc, Tauț, Șoimoș și Căsoaia, inclusiv modernizarea liniei de tramvai pentru Săgeata Verde.

Valoarea tuturor acestor lucrări depășește 1 miliard de euro în județul Arad, cu ponderea cea mai mare la investițiile în calea ferată și extinderea-modernizarea rețelei de energie electrică.

Referindu-se la oportunitățile acestui Program, Iustin Cionca a declarat: „Noi depunem aceste proiecte și sperăm să fie finanțate cât mai multe dintre ele! România are șansa istorică de a fructifica un pas imens în dezvoltare, folosind cu inteligență fondurile UE. Guvernul PNL este garanția că România va valorifica pe deplin această oportunitate! În cel mult 7 ani vom produce salt de bunăstare, investind masiv în infrastructură, în dezvoltarea afacerilor și pentru a genera locuri de muncă bine plătite. Guvernul PNL, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, cel care a condus negocierile pentru obținerea de 80 de miliarde de euro în favoarea României, va pune la treabă fiecare euro pentru a obține prosperitatea la care aspiră fiecare român. Avem exemplul anului de guvernare care s-a scurs, în care Guvernul PNL, în vreme de criză, a reușit să aducă fonduri europene în România cât n-a reușit niciun alt guvern în perioadă de creștere economică”.