Probleme stringente discutate la CJA
23.02.2022

Consiliul Județean Arad a găzduit, marți, o ședință a Comisiei de dialog social, ședință la care au participat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, prefectul județului Arad, Tóth Csaba, respectiv reprezentanții unor sindicate și instituții de la nivelul județului nostru.

            Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit două puncte extrem de importante, care au fost discutate îndelug și care au un mare impact asupra populației.

            „Am discutat astăzi cu cei prezenți la ședința Comisiei de dialog social despre una dintre cele mai mari frământări pe care o au românii, implicit și arădenii, în această perioadă, anume creșterea facturilor pentru energia electrică și termică pentru populație, dar și pentru agenții economici. A fost pus pe tapet impactul pe care aceste creșteri îl au asupra populației, dar și asupra economiei, discutându-se în același timp și despre câteva posibile soluții. Totuși, problema fiind extrem de complexă și care, după cum bine știți, nu ține de noi, de Consiliul Județean, am convenit cu cei prezenți să avem cât mai repede încă o astfel de ședință, la care însă să fie invitați și parlamentarii arădeni, respectiv reprezentanții Primăriei Municipiului Arad. Situația este, într-adevăr, alarmantă, atât pentru cetățeni, cât și pentru firme, iar nevoia de soluții este urgentă”, explică Iustin Cionca.

            Al doilea punct discutat în respectiva ședință a fost oarecum o dezbatere cu privire la aplicarea Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Mai exact, sindicatele din sănătate și educație cer ca măririle prevăzute de Legea 153/2017 să fie implementate. De asemenea, această chestiune ține, mai degrabă, tot de autoritățile centrale, iar situația pandemică afectează la rândul ei aplicarea acestor prevederi.

            „Îi înțeleg pe toți acești angajați afectați de neimplementarea prevederilor Legii 153/2017. Știu că cei mai mulți dintre ei sunt afectați, cu atât mai mult cu cât există și problema creșterii facturilor. Totuși, în același timp trag nădejde că vom trece cât mai curând de această situație pandemică și că lucrurile pot reveni, încet-încet, la normal, astfel ca aceste prevederi să poată fi implementate.