Primele doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns la Institutul „Cantacuzino”
26.12.2020

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino.

Recepția dozelor a fost făcută de către Janina Varodin, farmacistă în cadrul Institutului „Cantacuzino”. Dozele de vaccin urmează să fie depozitate în congelatoare, la temperaturi de minus 75 de grade. 

„Vaccinul va fi depozitat în congelatoarele noastre, la temperaturi foarte joase, de minus 75 de grade. Va urma procesul de livrare către centrele regionale din ţară, din cadrul spitalelor militare, iar necesarul de doze de vaccin care va fi administrat pacienţilor va fi gestionat de către centrele de vaccinare din ţară. Transportul se va realiza cu structuri din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, în condiţii controlate de temperatură şi de siguranţă maximă.” a declarat Janina Varodin, despre procedura de transport și depozitare a vaccinului.

Ea a adăugat că se va vaccina pentru că „este singura cale de ieşi din pandemia de coronavirus.”

„Pot doar să îmi exprim o părere personală şi să spun că eu mă voi vaccina pentru că suntem într-o perioadă critică şi este singura modalitate de a ieşi din pandemia aceasta, ca să ne revenim cu toţii şi să revenim la o viaţă normală. Cred că este singura soluţie în momentul de faţă”. 

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au intrat vineri în ţară prin Vama Nădlac II. 

Sâmbătă, 26 decembrie, în jurul orei 07:00, vaccinurile au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2. 

Vaccinarea va începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare este medicul Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a anunţat, vineri, că în fiecare săptămână vor ajunge 140.000 - 150.000 de doze în România.