Primele doze cu vaccin împotriva COVID19 produse de către compania Moderna au intrat în România, marți cu puțin înainte de ora 20.42, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac2 Autostradă din județul Arad.
Este vorba despre cca 14.000 de doze cu vaccin.
De la frontieră, transportul (camioneta) merge către București, fiind așteptat ca să ajungă miercuri la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino, care a fost desemnat centru național de stocare.
Convoiul, care beneficiazăde culoar deschis, este supravegheat decătre echipaje de polițiști rutieri, polițiști militari și jandarmi.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale şi de vaccinare.
În primul trimestru, în România ar trebui să ajungă pânăla 450.000 de doze cu vaccin de la compania Moderna, în tranşe o dată pe săptămână sau la două săptămâni.
Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.
Tot pe la Nădlac 2 au intrat în România și primele doze de vaccin BioNTech Pfizer, pe data de 25 decembrie.
Autoritățile spun că cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BicomoNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previn şi infecţia asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2.
Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învaţă corpul să genereze anticorpi necesari în lupta cu virusul. Potrivit CNCAV, 'fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile şi nu influenţează în vreun fel ADN -ul celular, având în vedere că nu pătrunde în nucleu.
Decizia privind folosirea unui tip de vaccin din cele două aprobate în Uniunea Europeană - Pfizer sau Moderna - va fi luată de medic.