Pregătiţi maşinile pentru casat
07.02.2022

Pregatiti masinile vechi pentru casare! Din 8 februarie vor fi lansate programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, prin care predati masinile vechi si primiti bani pentru a cumpara masini noi. Bugetul pentru anul 2022 este cel mai mare din istoria acestui program: peste 1,2 miliarde de lei.

Una dintre modificări constă în faptul că pentru o maşină cumpărată pot fi predate acum spre casare două autoturisme mai vechi de 15 ani. O altă modificare ține de faptul că mașina casată trebuie să fie înmatriculată în România de cel puțin șase ani.

Si inca o noutate:din 2022 cei care vor să-și ia o mașină 100% electrică trebuie să caseze o mașină veche pentru a putea beneficia de ecobonusul de 45.000 lei pentru mașina nouă.

Prima de casare în Rabla Clasic este de 6.000 de lei. La aceasta se adaugă un ecobonus de vechime de 1.500 lei pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani care au normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

La Rabla Plus, în schimbul unui autoturism vechi casat va putea fi cumpărat un automobil electric nou, prima de casare fiind 45.000 lei. Pentru un hibrid, ecobonusul este 21.500 lei. La acestea se pot adăuga cei 1.500 lei ai ecobonusului de vechime daca masina data la casat are mai mult de 15 ani.

Persoanele interesate, trebuie sa mearga mai intai la un producator sau dealer auto pentru a se inscrie in program.

Inscrierea in program este efectuata in mod electronic de catre dealer, fiind necesare datele personale ale proprietarului si a masinii.

Aplicatia genereaza apoi nota de inscriere, care este valabila 120 de zile, termen pana la care trebuie achizitionat autoturismul nou.

Persoane fizice trebuie sa prezinte apoi in termen de 30 de zile certificatul de distrugere al rablei.

In ce priveste nouă iniţiativă prin care cetăţenii sa îşi duca la casat maşinile mai vechi de 10 ani să primească o sumă de până la 6.000 de lei, fără a mai fi obligaţi să cumpere un autovehicul nou, acesta este un proiect care presupunhe ca jumatate de suma va fi suportata de Ministerul Mediului si jumatate de primarii, astfel ca se asteapta raspunsul primarilor daca pot acoperi jumatate din suma pentru fiecare masina casata.