Pregătiri pentru vaccinul AstraZeneca
04.02.2021

România se pregătește și pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, din care ar urma să primească 1,3 milioane de doze până la sfârșitul lunii martie. Serul Astra Zeneca va fi administrat persoanelor sub 55 de ani.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni”, a transmis CNCAV.

Serul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford este diferit de cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna.În cazul vaccinului AstraZeneca, cercetătorii au ales ca vector viral, un virus din familia adenovirusurilor care este nepericulos, care transmite anumite informații celulelor. Un film explicativ despre modul în care acționează vaccinul AstraZeneca,exista in platforma RO VACCINARE. Vaccinul va putea fi păstrat la temperaturi de +2 și +8 grade, fiind autorizat pentru funcționare în Europa din 29 ianuarie.

În alte țări, precum Germania și Austria, serul AstaZeneca nu este folosit pentru persoane cu vârste peste 65 de ani - chiar 55, în Italia. 

Portalul oficial de vaccinare în România a anunțat că administarea vaccinului Moderna a început la nivel național, în paralel cu vaccinul Pfizer. Autoritățile au anunțat că doza I din vaccinul Moderna va fi administrată persoanelor programate la vaccinare în perioada 4-16 februarie, după care vor efectua rapelul la 28 de zile.