Planul de guvernare locală USR PLUS Sântana
În lunile ianuarie, februarie și martie 2020, echipa USR PLUS Sântana a realizat un sondaj în rândul cetățenilor prin care s-a dorit aflarea nevoilor și preocupărilor acestora în ceea ce privește dezvoltarea orașului. Am fost plăcut surprinși de implicarea și ideile pe care oamenii ni le-au transmis.
Pe lângă probleme pe care noi le-am identificat în primă fază, mergând în toate cartierele orașului și în satul aparținător Caporal Alexa, am aflat de anumite probleme care sunt specifice fiecărei zone.
Astfel, în urma acestui sondaj și a ideilor deja conturate în interiorul Alianței USR PLUS Sântana, a luat naștere Planul de guvernare locală, plan care cuprinde atât obiective pe termen scurt, cât și obiective pe termen mediu și lung.
În continuare vă prezentăm o sinteză a proiectelor pe care dorim să le implementăm, proiecte pentru care am găsit și sursele de finanțare.
1.În domeniul sănătății considerăm că este nevoie
urgentă de găsirea unor soluții pentru ca cetățenii din Sântana și Caporal
Alexa să aibă acces la servicii medicale (diagnostic și tratament).
Astfel, vom acționa pe trei axe:
• Înființarea unui Centru de Permanență în care medicii de familie să asigure acordarea unor servicii de medicină primară.
• Înființarea unei Platforme de spitalizare de zi, prin care cetățenii să aibă acces la tratament și analize medicale.
• Înființarea unor ambulatorii de specialitate astfel încât cetățenii să poată fi consultați de medici specialiști în anumite domenii (diabet, pediatrie, cardiologie, ortopedie, radiologie).
Prin implementarea acestor soluții, cetățenii orașului și a
zonelor limitrofe orașului vor avea acces la servicii de sănătate, fără a fi nevoiți să meargă la Arad sau în
alte orașe.
Acest obiectiv poate fi implementat prin accesarea Programului Operațional Sănătate(POS) 2021-2027 – Prioritate 2 – Servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu.
Programul are în vedere:
- investiții pentru construirea spitalelor regionale și infrastructuri spitalicești noi cu impact teritorial major, asigurarea accesului egal la asistență medicală prin dezvoltarea infrastructurii, inclusiv la asistență medicală primară, creșterea accesului egal și în timp util la servicii de calitate, sustenabile și cu prețuri accesibile; modernizarea sistemelor de protecție socială, inclusiv promovarea accesului la protecție socială; îmbunătățirea accesibilității, a eficacității și a rezilienței;
- servicii de asistență medicală primară, comunitară și servicii oferite în regim ambulatoriu;
- servicii de reabilitare, paliaţie şi îngrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populaţiei şi profilului epidemiologic al morbidităţii;
- Măsuri care susțin cercetarea, informatizarea în sănătate și utilizarea de metode moderne de investigare, intervenție, tratament.
2. Serviciile din primărie. Debirocratizarea și transparența serviciilor din primărie. Schimbarea atitudinii față de actul administrativ și îmbunătățirea calității serviciilor din primărie. Informatizarea și digitalizarea activității departamentelor și serviciilor din cadrul primăriei, precum și eficientizarea muncii personalului angajat al primăriei. Pentru a putea vorbi despre schimbare, va trebui să realizăm o analiză concretă și corectă a activității personalului, după care să implementăm managementul lucrului bine făcut, adică rezolvarea rapidă, la timp și eficientă a problemelor cetățenilor din localitățile Sântana și Caporal Alexa.
Acest obiectiv poate fi implementat prin accesarea Programului Operațional Regional(POR) 2021-2027 – Axa prioritară 2, O regiune cu orașe smart.
Programul are în vedere: implementarea e-guvernării pentru cetăţeni, digitalizarea serviciilor publice locale, sprijin pentru intervenții de tip smart-city aplicabile inclusiv în zone funcționale urbane (smart village) - siguranța publică, servicii și utilități publice, monitorizarea consumului de energie, monitorizarea diferitelor componente ale calității mediului înconjurător, baze de date geospațiale, sisteme de management al traficului și optimizarea transportului public, iluminat, public, sisteme GIS, etc.
3.În plan economic, datorită sesizărilor făcute de locuitori în ceea ce privește lipsa locurilor de muncă pe raza orașului Sântana și Caporal Alexa, ne-am propus să folosim zona industrială din Sântana existentă pentru a atrage investitori care să creeze locuri de muncă.
Astfel, dorim ca prin atragerea fondurilor europene și guvernamentale, să introducem toate utilitățile în zonă, să creăm un cadru legislativ local favorabil atât pentru investitorii mari, cât și pentru investitorii mici, cu scopul atragerii lor în Sântana.
Toate aceste beneficii vor fi acordate în baza unor cerințe pe care aceștia sunt obligați să le respecte, ca de exemplu, angajarea în primul rând a cetățenilor din zona Sântana și Caporal Alexa.
De asemenea vom reactiva Fabrica de Pavele din Caporal Alexa, astfel încât această fabrică să funcționeze la cel mai înalt standard.
Introducerea utilităților în zona industrială din Sântana poate fi realizată prin atragerea de fonduri prin programul Operațional Regional(POR) 2021-2027 – Axa prioritară 3 - O regiune cu orașe prietenoase cu mediul sau Fonduri guvernamentale precum cele pe care le poate oferi Compania Națională de Investiții.
4. Modernizarea pieței agroalimentare. Cu toții știm faptul că piața din Sântana necesită un aer proaspăt, această necesitate venind în primul rând din nevoi sanitare și nu în ultimul rând din punct de vedere estetic.
Din punctul nostru de vedere, piața agroalimentară trebuie să fie acoperită, trebuie să fie regândită din punct de vedere al poziționării comercianților, iar nu în ultimul rând, comercianții din zona alimente/lactate trebuie să beneficieze de o infrastructură prin care să poată păstra în condiții optime produsele alimentare.
Acest proiect poate fi finanțat prin fonduri guvernamentale de la Compania Națională de Investiții/ Buget Local/ Programul Operațional Regional(POR) 2021-2027 – Axa prioritară 3-O regiune cu orașe prietenoase cu mediul (piață independentă din punct e vedere energetic).
5.În domeniul infrastructurii dorim ca în cel mai scurt timp să introducem rețeaua de canalizare, apă și gaz în Caporal Alexa. De asemenea dorim să extindem rețeaua de canalizare, apă și gaz pe străzile din Sântana.
O problemă pe care oamenii ne-au semnalat-o este lipsa iluminatului stradal în anumite zone ale orașului, problemă pe care avem în plan să o remediem. O situație neplăcută ne-au prezentat-o oamenii din zona Crișana/Satu Nou în legătură cu rețeaua de energie electrică. Ne-am interesat în legătură cu această problemă și am aflat că acea zonă este alimentată pe o rețea mai veche, care datorită creșterii numărului de consumatori, transformatorul din zonă nu mai poate să facă față, astfel, în loc de 220V, oamenii primesc 180V.
Iluminatul stradal este un obiectiv care poate să fie finanțat din fonduri europene, respectiv Programul Operațional Regional(POR) 2021-2027 – Axa prioritară 3-O regiune cu orașe prietenoase cu mediul, Obiectiv 1- Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
6.Centura ocolitoare a orașului Sântana reprezintă o prioritate pentru noi în obiectivele de dezvoltare și îmbunătățire a calității vieții cetățenilor orașului Sântana.
Acest obiectiv este foarte important, atât datorită nevoii de a fluidiza traficul din Sântana, cât și pentru a diminua poluarea.
Este un obiect realizabil prin atragerea fondurilor europene, Programul Operațional Regional(POR) 2021-2027 – Axa prioritară 4, O regiune accesibilă - Obiectiv 1 – Dezvoltarea unei mobilități naționale, regionale și locale durabile, reziliente în fața schimbărilor climatice, inteligente și intermodale, inclusiv îmbunătățirea accesului la TEN-T și a mobilității.
7.Protecția mediului. În acest domeniu avem în vedere înființarea unui parc de panouri fotovoltaice prin absorbția de fonduri europene, Programul Operațional Regional(POR) 2021-2027– Axa prioritară 3-O regiune cu orașe prietenoase cu mediul, Obiectiv 1- Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest proiect se va realiza, în vederea scăderii costului cu energia electrică din cadrul Primăriei și a instituțiilor publice, precum și pentru a ajuta mediul înconjurător prin consumul de energie verde.
Un al doilea obiectiv pe care îl avem în vedere în acest domeniu, este realizarea unei perdele forestiere în jurul orașului, obiectiv pe care dorim să-l atingem prin Programul Operațional Regional(POR) 2021-2027 – Axa prioritară 3-O regiune cu orașe prietenoase cu mediul, Obiectiv 1- Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (sunt prevazute inclusiv perdele forestiere)
Un al treilea obiectiv pe care îl avem în vedere este amenajarea unei zone de agrement în zona balastierei vechi, un loc în care amatorii pescuitului și nu numai, să se bucure de acest sport iar familiile și tinerii să aibă un loc de relaxare – Sântana este parte a Grupului de Acțiune Locală Microregiunea Văii Crișurilor astfel încât se conturează ideea realizării acestui proiect, (max. 200.000 Euro), iar dacă nu se va putea finanța asemenea proiect pe axa LEADER, atunci va fi nevoie de o finanțare locală.
8.Agricultură. Amenajarea drumurilor agricole în scopul asigurării accesului la terenurile si obiectivele agricole, efectuării transporturilor de materiale, precum și a lucrărilor, uneltelor și utilajelor necesare procesului de producție. Programele pentru Dezvoltare Rurală sunt în stadiu de consultare dar cu certitudine nu vor lipsi măsurile privitoare la drumuri agricole astfel ne dorim ca Sântana să devină un beneficiar al acestora.
9.Educație și cultură Suntem conștienți de faptul că trăim într-o lume dinamică, o lume în care tinerele familii se orientează în a găsi locuri de muncă bine plătite, chiar dacă este nevoie să se deplaseze în alte localități. Având foarte multe cazuri de acest gen și în Sântana, considerăm că este imperativ necesar ca administrația publică locală să găsească soluții pentru a ajuta aceste familii. Astfel, soluția pe care noi am gândit-o este deschiderea unei creșe.
Acest proiect va putea fi realizat cu fonduri din bugetul
local sau fonduri guvernamentale pentru construirea unei gradințe/creșe.
Avem în vedere dotarea tuturor școlilor cu aparatură modernă pentru a desfășura toate orele de clasă în condiții de secol XXI. Dotarea tuturor profesorilor și elevilor cu terminale digitale pentru o desfășurare a orelor în clasă, modernă, inteligentă, atractivă și interactivă pentru elevi.
Ambele obiective pot fi realizate prin accesarea Programul Operațional Regional(POR) 2021-2027– Axa prioritară 5 – O regiune educată, Obiectiv 1, Îmbunătățirea accesului la servicii de calitate și favorabile incluziunii în educație, formarea și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii.
În domeniul cultural avem nevoie de activități diverse, care să scoată în evidență multitudinea etniilor(germani, maghiari, rromi) de care orașul Sântana se bucură. Pentru ca acest obiectiv să fie adus la îndeplinire, este nevoie de o casă de cultură modernă, care să poată aduna sub același acoperiș toate tradițiile, obiceiurile acestor etnii. În același timp avem în vedere și celelalte aspecte ale culturii: teatru, dans modern, dans de societate, cenaclu literar, expoziții de artă. Primăria Sântana a început proiectul privind construirea unei Case de Cultură, drept pentru care vom continua acest proiect deja existent și vom avea grijă să fie finalizat în cel mai scurt timp.