Pesta porcină face ravagii la CAI Curtici
06.03.2021

Peste 20.000 de porci de la cel mai mare combinat agroindustrial din vestul țării urmează să fie uciși după ce zeci de animale au murit în ultimele zile, cu simptome de pestă porcină. De altfel, analizele de la probele trimise la laboratorul din București, au confirmat molima. Proprietarul fermei, Dimitrie Muscă crede că la mijloc ar fi vorba de o mână criminală. În comuna Macea nu au fost cazuri de pestă porcină de aproape doi ani iar zona prezintă interes pentru fermierii străini.


1200 de tone de carne de porc urmează să fie incinerată pentru a stăvili răspândirea bolii. Numai incinerarea îl costă pe fermierul arădean 500.000 de euro.

20.000 de capete de porci urmează să fie uciși preventiv, iar activitatea celor 37 de magazine de desfacere este afectată în acest moment.


Epidemia de pestă porcină a început în județul Arad în luna august a anului trecut. De atunci aproximativ 2200 de porci au fost uciși preventiv. De asemenea, la mistreți, au fost confirmate 204 cazuri de îmbolnăviri. Însă în pădurile din județ au apăut, în timp, sute de leșuri. Cel puțin 47 de focare de pestă sunt active, în acest moment, în județul Arad.

Ferma de porci din Macea urmează să fie dezinfectată și apoi repopulată. Procesul ar putea dura până la 6 luni. Până atunci, magazinele vor fi aprovizionate cu carne de porc de la fermele lui Dimitrie Muscă din alte localități. Acesta speră că statul îl va despăgubi pentru pierderea suferită.