Percheziții de amploare
13.07.2021

Sunt percheziții în vestul țării, la traficanții de țigări și droguri. Anchetatorii au descinss în mai multe case private.  Peste 150 de percheziții au avut loc, marți dimineța, în Arad și Timiș, la persoane suspecte că se ocupă de traficul cu țigări decontrabandă și droguri.

Conform unor informații, ar fi vorba despre o acțiune dispusă decătre Inspectoratul General al Poliției Române împreună cu DIICOT,  iar la Arad a revenit chiar șeful IGPR, comisar șef Benone Matei.

Conform unor imagini susprinse în fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean Arad, unde se află mai multe forțe de poliție și jandarmerie, cel puțin o persoană a fost dusă deja la audieri.

Spre deosebire de alte percheziții care au avut loc de-a lungul timpului în Arad, acestea sunt mai la vedere, în oraș fiind foarte multe echipaje de polițiști și jandarmi.

De asemenea, la intrările-ieișirile din Arad sunt amplasate mai multe filtre de polițiști și jandarmi.


Comunicat DIICOT: La data de 13.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Criminalității Economice efectuează un număr de 157 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului Arad și a altor 8 județe, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, pe raza municipiului Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, a achiziționat cantități importante de țigarete pe care le-au introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări din vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

Țigările achiziţionate din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia erau încărcate în autotrenuri aparţinând unor societăţi de transport controlate de segmentul extern al grupării – cetăţeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri (panouri de lemn, paste făinoase, etc.) sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, până în prezent, autoritățile engleze reușind să captureze țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline.

La sediul DIICOT – Structura Centrală și la sediul IPJ Arad, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 90 de persoane.

Documentarea activității infracționale a fost realizată în colaborare cu autoritățile judiciare din Marea Britanie(HMRC), din Ungaria(NTCA), din Franța și Germania, precum și cu sprijinul Direcției Generale a Vămilor – Direcția Supraveghere și Control Vamal și Direcția Regională a Vămilor Timișoara.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale, Biroul Operațiuni Speciale Cluj, Biroul Operațiuni Speciale Timișoara și Biroul Operațiuni Speciale Oradea.

De asemenea, la percheziții sunt angrenate efective ale Inspectoratului General de Aviație al MAI, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO București, Ploiești, Pitești, Craiova, Brașov, Alba Iulia, Oradea, Cluj-Napoca și SCCO Gorj și Caraș-Severin.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comunicat DIICOT 2: La data de 13.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Arad, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, mai multe persoane au introdus în țară droguri provenite din Spania, în vederea comercializării.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate cantități de droguri, bancnote despre care există indicii ca ar fi contrafăcute, bijuterii de lux, dar și importante sume de bani, cu privire la care există suspiciuni că ar proveni din vânzarea de droguri.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.

Acțiunea a fost efectuată, după ce la data de 01.06.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO – Serviciul Antidrog au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui inculpat, în timp ce deținea asupra sa cantitatea de aproximativ 6 kilograme de cannabis.

La data de 02.06.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpatului, iar, ulterior, Tribunalul București a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea se desfășoară cu sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, și al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea și Brașov.

De asemenea, la percheziții sunt angrenate efective ale Inspectoratului General al Jandarmeriei Române și ale Inspectoratului General de Aviație al MAI.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcției Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Știre în curs de actualizare