Penalități pentru neangajarea persoanelor cu handicap
06.08.2020

Parlamentul inceaca sa le faca loc persoanelor cu handicap in campul muncii.

Recent Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care instituţiile si firmele care nu angajează persoane cu handicap trebuie să plătească lunar
către bugetul de stat, echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Patronii insa prefera sa plateasca aceasta penalitate decat sa 'se complice' cu persoanele cu handicap.

Lidia Leahu este o tanara indragita de aradeni. Handicapul nu a impiedicat-o sa munceasca si ar face acest lucru oricand. Si ea recunoaste ca unii patroni prefera sa plateasca la stat decat sa angajeze  personae incadrate in grad de handicap.

Stefan Rus a angajat-o pe Lidia in cadrul ariei sale protejate in urma cu cativa ani dar tanara a acuzat dureri si a trebui sa renunte.

Stefan a spus ca uneori este greu sa lucrezi cu persoane cu handicap pentru ca acestea nu au pregatire. Statul nu are suficiente programme pentru acestia  iar scolile de meserii au disparut.

Directorul DGASPC Arad, Erika Stark a declarat ca are mai mult de 15 persoane cu handicap angajate in cadrul institutiei.

'Persoanele cu handicap au abilitati pentru unele munci pe care celalalte persoane refuza sa le faca pentru ca sunt repetitive. Cei cu handicap pot fi folositori societatii', spune aceasta. Totul este ca patronii si institutiie statului sa ii si angajeze.

Statul ar trebui sa dea exemplu patronilor, crede Stefan Rus.

Potrivit legii „Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin.(2), pot opta pentru una din următoarele obligaţii: a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap; b) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferenţa până la nivelul sumei prevăzute la lit.a), să achiziţioneze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate”, prevede proiectul de lege.

De asemenea, „persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, însoţitorului sau furnizorului de servicii sociale, corespunzător costurilor drepturilor, după caz, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 de lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat; în această situaţie nu sunt aplicabile”.

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 10 februarie, Camera Deputaţilor a dat votul, în calitate de for decizional şi astfel legea merge la promulgare.