Pelerinaj la Basilica Papală Maria Radna de Nașterea Maicii Domnului
09.09.2024

Mii de credincioși din România și din străinătate au participat la pelerinajul de Sfânta Maria, sărbătorind Nașterea Maicii Domnului la cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul țării, Basilica Papală Maria Radna. Pe parcursul acestor zile, peste 25.000 de pelerini au mers la mănăstire pentru a participa la slujbele oficiate în 7 limbi: română, maghiară, germană, croată, bulgară, slovacă și cehă.


Un moment important al pelerinajului este urcarea pe dealul din spatele basilicii, unde credincioșii adună, conform tradiției, "lacrimile Maicii Domnului", muguri care, se spune, îi apără de boli și necazuri. De asemenea, credincioșii refac Drumul Crucii, un traseu vechi de peste 140 de ani, simbolizând sacrificiul și credința.


Slujbele dedicate sărbătorii au început de vineri, iar printre evenimentele speciale s-au numărat o liturghie pontificală oficiată în trei limbi (română, maghiară și germană) de mai mulți preoți, inclusiv ES Mirko Stefanovici, episcop de Becicherecu Mare și Zrenianin, și ES Jozsef Csaba Pal, episcop de Timișoara.


În mod tradițional, unii pelerini parcurg distanța până la Maria Radna pe jos, acoperind sute de kilometri în zilele premergătoare sărbătorii. De asemenea, biserica a rămas deschisă toată noaptea dinaintea sărbătorii, oferind o slujbă specială la miezul nopții pentru credincioșii de etnie rromă.


Basilica Papală Maria Radna, atestată documentar de peste 700 de ani, a fost restaurată complet în 2015 cu fonduri europene și donații. Aici se găsește o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, considerată făcătoare de minuni. Aceasta rămâne unul dintre cele mai importante obiective turistice și religioase din județul Arad, atrăgând zilnic peste 200 de vizitatori.