Pelerinaj la Basilica Papală Maria Radna: Credincioșii au venit în număr mare, în ciuda caniculei
15.08.2024

Mii de pelerini la Sfânta Maria

Mii de credincioși din România și din străinătate au participat la pelerinajele de Sfânta Maria Adormirea Maicii Domnului, organizate la Basilica Papală Maria Radna, cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul țării. Cu toate că județul Arad este sub cod roșu de caniculă, pelerinii au căutat liniște sufletească și au participat la slujbele religioase organizate în această perioadă.


Lacrimele Maicii Domnului – simbol al credinței

O tradiție deosebită în rândul credincioșilor este urcarea pe dealul din spatele basilicii, unde aceștia culeg așa-numitele „Lacrimi ale Maicii Domnului”, muguri de copaci cu o formă specifică, despre care se crede că aduc sănătate și înțelegere în familie. Sute de oameni s-au adunat pe dealurile din apropierea mănăstirii pentru a căuta aceste simboluri sacre, considerându-le pline de puteri miraculoase.


Sfânta Liturghie și slujbele multilingve

Slujbele dedicate sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au început încă de sâmbătă, iar pe parcursul zilelor de pelerinaj au fost oficiate slujbe în cinci limbi: română, maghiară, germană, croată și latină. Sfânta Liturghie pontificală de joi a fost oficiată în limbile română, maghiară și germană de Episcopul romano-catolic de Timișoara, Csaba Pál. Mulți pelerini s-au retras la umbră pentru a asculta slujbele din cauza temperaturilor extrem de ridicate.


Istoria și importanța Basilicii Papale Maria Radna

Mănăstirea Maria Radna, atestată documentar de peste 700 de ani, a primit în 1992 titlul de Basilica Papală Minor de la Papa Ioan Paul al II-lea. Lăcașul de cult adăpostește o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Iisus, considerată făcătoare de minuni. În 2015, Basilica a fost resfințită după o amplă restaurare finanțată cu fonduri europene, guvernamentale și donații ale credincioșilor. Maria Radna a devenit un important obiectiv turistic, atrăgând zilnic peste 200 de vizitatori, atât catolici, cât și de alte religii, din România și din străinătate.


Încheierea manifestărilor religioase

Manifestările de la Maria Radna s-au încheiat joi după-amiază cu un concert de muzică bisericească, marcând finalul pelerinajului anual. Deși canicula a fost intensă, credincioșii au rămas devotați tradiției și spiritualității locului, continuând să participe la slujbele și ritualurile care au loc aici de secole.