Parlamentarii si legile lor
17.05.2019

Parlamentarii din România se întrec în iniţiative care vin în favoarea pesionarilor dar câte oare dintre acestea pot fi puse in practică? 

Recent o inițiativă parlamentară năstrușnică, a prevăzut modificarea și completarea Legii locuinței nr. 114/1996.

Anexa. 1.“Organizarea unui Spațiu pentru Clubul pensionarilor în imobilele cu mai mult de 25 de apartamente”.

Spații pentru aceste cluburi vor fi oferite, fără costuri suplimentare, la parterul blocurilor cu un număr de peste 25 de apartamente, folosind în comun cu Asociațiile de proprietari spațiile comune, au hotarât inițiatorii proiectului legislativ. 

Aceştia sustin că este necesar ca spațiile comune cu această destinație să fie prevăzute distinct în lege, astfel încât proiectele pentru noile construcții să cuprindă aceste spații. In expunerea de motive se arată că poate fi una din soluțiile pentru combaterea singurătății, experimentată cu succes în state ale Uniunii Europene. 

Aşadar blocul... şi clubul de pensionari! Iniţiativa pare una foarte bună dar poate fi adaptată conditiilor din România? Flavius Nedelcu, administrator condominii, consideră că la blocurile vechi, modificarea nu poate fi făcută, pentru că nu există spaţii cu această destinaţie, iar la cele noi aceste spaţii ar creşte preţul final pentru cumpărători.

Presedintele ULAL Arad, Dorina Lupşe crede că iniţiatorii legii s-au inspirat din ceea ce au văzut afară, doar ca formulei legislative propuse pentru România, îi lipseşte fundamentarea. 

In mediul politic initiţiatorii legii nu sunt acuzaţi de nicio rea intentie, nici nu ar avea de ce. Sunt insă acuzaţi ca au aruncat pe piaţă un cadou frumos ambalat pentru pensionari, dar pe care aceştia nu il vor primi, pentru că legea nu poate fi pusă în practică. 


Părerile aradenilor sunt impărţite. Majoritatea celor intervievaţi pe stradă, spun că un club al penionarilor la fiecare bloc este totusi cam mult. 

O alta chestiune este cine va suporta costurile cu avizele pentru funcționarea acestor cluburi: PSI, protecție sanitară, cheltuielile lunare etc. 

Potrivit modificării legislative aceasta ar trebui suportată de asociaţia de proprietari dar arădenii cred că, dacă parlamentarii au propus facilitatea, tot ei trebuie să o şi plătească.