Parcursul istoric se opreşte în semifinale, după un arbitraj execrabil: U Cluj - UTA 1-0
27.04.2023

UTA părăseşte Cupa României în semifinale, după eşecul cu 1-0 suferit pe „Cluj Arena" împotriva Universității. Rezultatul a fost influențat în mare măsură de arbitrul video Istvan Kovacs, care l-a convins pe „centralul" Horia Mladinovici să modifice două decizii la limită luate pe gazon: anularea golului înscris de Postolachi pentru UTA şi dictarea penalty-ului din care Nistor a înscris unica reuşită a partidei. Per ansamblu, jocul a fost dominat de utişti, dar clujenii au reuşit să protejeze avantajul minim şi au avansat în finală.

Începutul de meci a aparținut "roş-albilor", susținuți din tribune de peste 1000 de suporteri, iar prima ocazie a venit în minutul 10. După un corner, Otele s-a trezit cu mingea la picior aproape de poarta adversă, însă a trimis pe lângă. În minutul 15, Virgiliu Postolachi a înscris pentru arădeni, dar reuşita a fost anulată pentru fault după o lungă verificare a VAR-ului. Gazdele au intrat în joc în partea a doua şi au irosit o oportunitate prin Remacle, iar zece minute mai târziu, belgianul a fost faultat în careu de Ubbink, decizia fiind confirmată după o nouă verificare îndelungată a fazei din camera VAR. Dan Nistor a transformat penalty-ul şi clujenii au trecut în avantaj, 1-0, scor care s-a păstrat până la pauză.

Şi partea secundă a început tot cu o ocazie a UTA-ei. Abeid a centrat din partea stângă, iar Ubbink a tras puternic de la 16 metri, puțin pe lângă poartă. Mai apoi, fotbalistul olandez l-a testat pe Gorcea cu un şut din careu, însă portarul a respins în corner. Din lovitura de colț rezultatā, utiştii au ratat o nouă ocazie mare, când Postolachi a trimis pe lângă cu capul. Partida a continuat în aceeaşi notă, cu UTA la cârma jocului şi „U" în propria jumătate. Din păcate fazele de poartă au lipsit cu desăvârşire şi elevii lui Sabău au protejat avantajul minim până la final.

„Nu am de ce să fiu supărat, ținând cont de modul în care a jucat echipa astăzi și mai ales în repriza a doua, unde i-am dominat, nu știu dacă au avut vreun șut pe poartă. Am avut și gol în prima repriză, care s-a anulat foarte ușor, Miron la faza aia a alunecat și așa a venit contactul cu Postolachi, mingea a intrat în poartă, dar la noi a scos-o și pe ei i-a ajutat să înscrie. Am jucat la U Cluj acasă, am dominat jocul, după două zile de muncă, am avut situații de a marca, am avut și ocazii. Păcat că acest meci a fost în Cupă, era o calificare pe care toată lumea și-o dorea. Nu știu dacă nu o meritam. Așa e fotbalul câteodată, îl felicit pe Neluțu Sabău și echipa adversă. Am înțeles că nu e prima oară când se întâmplă astfel de lucruri cu acest arbitru (n.r. Mladinovici), dacă și alții l-au criticat... A mai făcut greșeli împotriva echipei noastre, ce să mai, așa o fi, are ceva cu UTA. E păcat, era o semifinală și a fost frumos și pe teren și în tribună. Mulțumesc suporterilor noștri că au fost alături de noi, acum trebuie să ne concentrăm pe play-out, ne așteaptă patru meciuri grele și suntem obligați să le câștigăm. VAR-ul și-a făcut datoria, nici cel care era pe margine nu a ridicat steagul, nu știu ce au văzut. Dacă ar fi validat golul sunt sigur că altfel ar fi fost meciul, mai frumos, poate încercau și cei de la U Cluj să joace și să atace și ei, nu să joace numai cu mingi lungi, la întâmplare. Din acest punct de vedere chiar trebuie să îmi felicit jucătorii, au fost foarte receptivi la ce am discutat, la ce am făcut la antrenament în aceste două zile, s-au prezentat mult mai bine decât au făcut-o în trecut și asta îmi dă speranță și siguranță că UTA nu va retrograda.” a declarat noul antrenor al arădenilor, Mircea Rednic.

Pentru arădeni urmează un nou duel foarte important în Superligă, marți, 2 mai, de la ora 20:00, pe teren propriu împotriva lui Hermannstadt. 

Formaţii:

U. Cluj: Gorcea – Oancea, Martic (Pițian 75), Miron, Goranov (Filip 71) – Simion, Remacle (Ilie 71)–  Chipciu, D. Nistor, Bic – Thiam. Rezerve neutilizate: Iliev – Trif, Hofman, Horșia, Bălan, Tescan. Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

UTA: Fl. Iacob – Vukcevic, Chindriș (Hoxhallari 46), Benga, Abeid – Anton (Batha 67) – Pop (Șteau 81), Roger jr., Ubbink, Otele (Cascini 81)– Postolachi (Keșeru 61). Rezerve neutilizate: Kucher – Benzar, Stahl, Milosevic. Antrenor: Mircea Rednic

Arbitri: Horia Mladinovici (București) – Daniel Mitruți (Craiova), Ferencz Tunyogi (Zalău). Rezervă: Florin Andrei (Târgu Mureș).

Camera VAR: Istvan Kovacs (Carei), Andrei Constantinescu (București).

Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) și Mihai Andrieș (București)