Constient de blocajul din cadrul programului pentru instalarea de panouri fotovoltaice, deputatul liberal Glad Varga va iniţia demersuri pentru modificări legislative.
Cele peste 45.500 de dosare depuse la AFM din 2019 până în prezent arată că oamenii sunt din ce în ce mai interesaţi de folosirea unor surse alternative de energie mai ales că preţurile la energie au sărit considerabil. O indică asta şi cererea în creştere la firmele de furnizare şi instalare de panouri fotovoltaice.
Din păcate, pe nervii şi cheltuiala oamenilor, ceea ce ar trebui să fie un proces simplu s-a transformat într-o povară din cauza întârzierilor prelungite la cele două instituţii direct implicate. Pe de-o parte, evaluarea și implementarea dosarelor casa verde la AFM este lentă, pe de altă parte, odată ce omul şi-a instalat panourile, din fonduri proprii, prin credite sau prin programul AFM, – operatorii de distribuţie amână la nesfârşit etapele pentru care sunt responsabili: verificarea instalaţiei şi emiterea avizului de prosumator (certificatulu de racordare) ori montarea contorului de distribuţie cu dublu sens. Deşi sunt prevăzute în legislaţie termene clare pentru fiecare etapă, distribuitorii de energie găsesc tot felul de motive pentru întârzierea procesului, astfel că lucrările au ajuns să dureze de la câteva luni până la peste un an!
''Este inacceptabil ca într-o perioadă în care există context, disponibilitate şi fonduri oamenii să fie împiedicaţi de birocraţie şi rea-voinţă'', susţine Glad Varga, deputat PNL de Arad.
Parlamentarul arădean susţine că se vor analiza și se vor propune măsuri de debirocratizare a procesului de autorizare şi se vor stabili termene clare cu sancțiuni pentru operatorul economic care amană emiterea avizului de prosumator.