One World Romania la Arta
21.11.2019

Între 6 și 8 decembrie 2019, Aradul devine, pentru un weekend, capitala filmului documentar, cu ocazia primei ediții a festivalului One World Romania la Arad, care se va desfășura la Cinematograful Arta.

Festivalul va fi centrat pe comemorarea Revoluției Române, de care ne despart treizeci de ani. Distanța cronologică ne permite să privim în sfârșit evenimentele din ‘89 cu mai multă detașare; totuși, nu trebuie desconsiderat nici elanul și optimismul care i-au însuflețit pe cei care s-au aflat față în față cu o libertate atât de neașteptată încât devenea, de multe ori, derutantă.

Pentru a îmbina aceste două perspective, prima ediție a festivalului One World Romania la Arad va prezenta spectatorilor atât filme realizate în prima jumătate a anilor ‘90, sub imperiul necesității de a organiza haosul post-revoluționar și de a da glas speranțelor oamenilor în legătură cu viitorul, cât și operele unor cineaști care, la mulți ani de la căderea comunismului, au simțit nevoia să privească înapoi.

Din prima categorie fac parte programul de scurtmetraje despre Revoluție, realizate între 1990 și 1994, și emblematicul „Piața Universității – România”, co-regizat de Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile și Sorin Ilieșiu. Acesta prezintă mitingul din Piața Universității din iunie 1991, unde au avut loc demonstrații ale studenților împotriva guvernului format din foști nomenclaturiști care amenința să ocupe conducerea țării după înlăturarea de la putere a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Filmul surprinde și represiunile brutale ale guvernului și minerilor din Valea Jiului la adresa protestatarilor.

În ceea ce privește analizele retrospective, ele aparțin cineastelor Mila Turajlic, cu „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, și Vaninei Vignal, cu „După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?”.  Ambele cineaste stau la marginea evenimentelor, atât din punct de vedere temporal, cât și în calitatea lor de confidente ale protagoniștilor, și constată cu pudoare și empatie persistența urmelor lăsate de regimul comunist asupra celor care l-au traversat.

Programul primei ediții One World Romania la Arad va evidenția, de asemenea, o serie de probleme de actualitate, cum ar fi rolul justiției pentru conservarea statului de drept și valul de migrație cu care se confruntă Europa. Proiecțiile filmelor despre aceste două subiecte intens dezbătute vor fi urmate de câte un atelier coordonat de specialiști în domeniu, care se va adresa în primul rând liceenilor din Arad. Accentul va cădea, de asemenea, pe tensiunile interetnice care pot apărea ulterior unor schimbări politice majore. Filmul „Srbenka”, de Nebojsa Slijepcevic, pornește de la moartea violentă a unei tinere de etnie sârbă, în contextul conflictelor sârbo-croate de la începutul anilor ’90. Peste mulți ani, acest eveniment tragic devine subiectul unui spectacol de teatru. Mai degrabă decât asupra spectacolului în sine, „Srbenka” se concentrează asupra momentelor de discuție de la repetiții și asupra propriilor experiențe pe care ororile trecutului le trezesc în fiecare dintre actori.

Relația româno-sârbă se află și în centrul filmului din închiderea festivalului, „Ivana cea Groaznică”, o combinație ludică și inventivă de documentar și ficțiune pentru care regizoarea Ivana Mladenovic a obținut Premiul Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno. Filmul va fi prezentat în avanpremieră la Arad și abordează problemele care pot apărea în jurul unui discurs de emancipare. În plus, tratează și alte teme de actualitate, cum ar fi dezrădăcinarea resimțită de persoanele care trăiesc la intersecția mai multor culturi. După proiecție, cineasta însăși va răspunde tuturor întrebărilor publicului arădean.

Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.

Program complet:

Vineri 6 decembrie

Sala mică de la Cinematograful Arta

ora 11.00: Oamenii dreptății

Proiecție urmată de o discuție cu un judecător și un avocat tânăr în colaborare cu LiderJust și Konrad Adenauer Schiftung.

ora 14.00: Gardul de la frontieră

Austria 2018 | regia Nikolaus Geyrhalter | 112 min.

precedat de o discuție cu Gabriela Leu, coordonator de comunicare la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați

Sala mare de proiecții a Cinematograful Arta

ora 19.00:

Jurnalul liber

România 1990 | Colectiv Sahia | 10 minute

Cealaltă parte a tuturor lucrurilor (Druga strana svega)

Serbia, Franța, Qatar, Germania, Ungaria 2017 | regia Mila Turajlic | 100 min.

Sâmbătă 7 decembrie

ora 15.30

Program cu documentare despre Revoluție

„Zece minute cu clasa muncitoare”

România 1994 | regia Florin Iepan | 12 minute

„De Crăciun ne-am luat rația de libertate”

România 1990 | Cornel Mihalache, Cătălina Fernoagă | 10 minute

„Protecția cui?”

România 1992 | regia Ada Pistiner | 10 minute

Jurnalul liber

România 1990 | Colectiv Sahia | 10 minute

Desprinderea

România 1990 | regia Șerban Comănescu | 21 minute

ora 17.30

„După tăcere – ceea ce nu e rostit nu există?” („Après le silence – Ce qui n’est pas dit n’existe pas?”)

Franța, România 2012 | regia Vanina Vignal | 95 min.

ora 20.00

Piața Universității – România (România 1991, regie Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu)

Duminică 8 decembrie

Sala mică de proiecții

ora 16.00

Adio, iarnă! (Winter adé)

Germania de Est 1989 | regia Helke Misselwitz | 116 minute

Sala mare de proiecții a Cinematografului Arta

ora 18.30

Srbenka

Croația 2018 | regia Nebojsa Slijepcevic | 70 minute

ora 20.00

Ivana cea Groaznică

Avanpremieră

România, Serbia 2019 | regia Ivana Mladenovic | 86 minute


Organizator: Asociația One World Romania

Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură

Parteneri: Agenția ONU pentru Refugiați în România, Goethe Institut, The Ratiu Family Foundation, Ratiu Democracy Centre, Konrad Adenauer Stiftung, Citizenit

Parteneri media: Jurnalul Arădean, aradon.ro, Televiziunea Arad, Radio Arad FM, Arad Culture, Special Arad, Ziar de Arad, Actualități Arad.