OMS declară pandemie de coronavirus
11.03.2020

Cu scurt timp în urmă directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat pandemie de coronavirus: „Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie”

Nu e doar o criză de sănătate publică, ci o criză care va afecta toate sectoarele, așa că fiecare sector și fiecare individ trebuie să se implice în lupta coronavirusului”, a spus directorul organizației.

Conform ultimului bilanţ, numărul infecţiilor virusul COVID-19 a ajuns la 118.000 în 114 țări și peste 4.200 de oameni au murit.

OMS are criterii stricte pentru definirea pandemiei. În general, se ajunge la această situaţie în cazul epidemiilor răspândite pe multe continente şi dacă există un grad mare de răspândire la nivel internaţional şi în comunităţi.

Măsurile care ar trebui luate într-o astfel de situaţie sunt: unităţile medicale trebuie să fie pregătite pentru un aflux mare de pacienţi, să se facă stocuri de medicamente antivirale şi să se avertizeze populaţia despre situaţie. De asemenea, oamenii trebuie să asculte sfaturile autorităţilor, să nu iasă din case dacă sunt bolnavi şi să evite locurile aglomerate.