Oamenii străzii preferă Aradul
27.08.2020

În ultimii 2 ani, polițiștii locali din Arad au depistat 147 persoane fără adăpost, ca urmare a exercitării de către acestea a unor activități de natură contravențională: apelarea la mila publicului, tulburarea ordinii și liniștii publice, deversare de deșeuri, deteriorarea unor obiecte de mobilier stradal etc. Dintre aceste persoane, multe erau deja cunoscute și înregistrate în evidențele D.G.P.L., fiind sancționate în repetate rânduri. 45 dintre indivizii în cauză aveau ultimul domiciliu înregistrat în municipiul Arad, 50 în alte localități din județul Arad și 52 în diferite județe din țară. Putem vorbi, astfel, de o preponderență a oamenilor străzii proveniți din afara UAT Arad, reflectată și la nivelul contravențiilor.

Din cele 147 persoane fără adăpost, 44 au fost identificate că periclitează sistematic ordinea și liniștea publică. Și în cazul acestui ”nucleu” de contravenienți depistați frecvent în zona centrală și la centrele comerciale, 14 au ultimul domiciliu în municipiul Arad, iar 30 în afara acestuia. Doar trei dintre ei sunt minori, în condițiile în care situațiile de această natură identificate repetat au fost semnalate DGASPC Arad și organelor de urmărie penală, în vederea adoptării măsurilor de protecție și penale necesare.

Trendul importului de contravenienți pauperi din afara orașului pare să se accelereze însă, deoarece, de la data ridicării stării de urgență, respectiv, în ultimele 3 luni, au fost depistate pentru prima oară și înregistrate 21 de persoane fără adăpost: 11 cu ultimul domiciliu în județ, 8 cu ultimul domiciliu în țară și doar două cu ultimul domiciliu înregistrat în municipiul Arad.

Această stare de fapt confirmă o tendință identificată de Direcția Generală Poliția Locală încă din anul 2019 când ponderea oamenilor străzii proveniți din afara municipiului care au fost identificați în urma săvârșirii de contravenții se apropia de 2/3. În prezent, numărul lor pare a fi depășit acest prag.

În vederea descurajării acestei realități ce are preponderent cauze în afara UAT Arad, poliția locală a sporit numărul de patrule auto și pedestre în zonele în care cerșetorii și oamenii străzii erau cel mai prezenți: centrul orașului, Boul Roșu, parcuri și centrele comerciale. Efectele se văd deja, atât în creșterea cu 36% a numărului de procese verbale contravenționale încheiate și a situațiilor în care făptuitorii (în principal hoți mărunți) sunt predați IPJ Arad, cât, mai ales, în percepția publicului privind schimbarea treptată a climatului de siguranță în zonele respective.