O Nouă Acțiune de Dezinsecție în Arad
04.06.2024

Tratament pentru Combaterea Țânțarilor și Alte Insecte

Primăria Municipiului Arad, prin operatorul economic contractat, va derula o nouă acțiune de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Arad. Pentru o mai mare eficiență, se vor aplica tratamente antilarvare (larvicidare), terestre și spațiale împotriva țânțarilor adulți, precum și tratamente aviochimice. Intervalul de aplicare al tratamentelor este 6-7 iunie 2024. În cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, data și durata tratamentelor vor fi decalate sau prelungite.


Tratamente Terestre

Tratamentul terestru împotriva larvelor de insecte se va desfășura pe timp de zi, începând cu ora 06:30. Acesta va fi aplicat prin pulverizare în sistem (U)LV, atomizare manuală și cu echipamente specifice, în zonele umede cu vegetație din municipiul Arad, precum malurile râului Mureș, lacuri, bălți temporare și permanente, canale deschise, parcuri și terenuri virane.

Tratamentul terestru împotriva țânțarilor adulți se va desfășura pe timp de noapte, între orele 21:30 și 04:30, în spațiile deschise din domeniul public și privat, inclusiv parcuri și spații verzi, prin termonebulizare.


Tratamente Aviochimice

După tratamentele chimice de dezinsecție aplicate de la sol, se va aplica și un tratament aviochimic pentru combaterea insectelor de disconfort, prin aviație utilitară. Tratamentul se va aplica între orele 06:30-09:30 și 18:30-21:30, în condiții meteorologice favorabile, în zonele periferice ale municipiului, focarele permanente de suprafață și zonele cu vegetație densă.


Produsele Biocide Folosite

Produsele biocide utilizate sunt VectoBac WG, Cymina® Ultra și Deltatim® Plus, toate avizate de Ministerul Sănătății și incluse în Registrul Național al Produselor Biocide pentru profilaxia sanitar-umană.


Recomandări pentru Cetățeni

Cetățenii sunt rugați să evite zonele în care acționează utilajele de dezinsecție și să respecte semnalele speciale de avertizare luminoase. Crescătorii de albine sunt sfătuiți să ia măsuri pentru protejarea albinelor, respectiv scoaterea stupilor din aria de stropire.


Apel pentru Unitate în Combaterea Insectelor

Pentru a evita reinfestările, Primăria recomandă tuturor cetățenilor, asociațiilor de proprietari, agenților economici și instituțiilor să efectueze tratamente de dezinsecție în spațiile deschise, depozite de anvelope uzate și subsoluri, în perioada de desfășurare a acțiunilor oficiale de dezinsecție.