O întreagă bibliotecă pe telefonul tău mobil
11.10.2020

Peste 300 de cărţi şi 30.000 de ziare, reviste şi alte periodice din secolele XIX şi XX, care au fost digitalizate în ultimii ani, pot fi accesate printr-o aplicaţie pentru telefonul mobil, lansată vineri de Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad. 

Aplicaţia poate fi instalată pe telefon prin intermediul paginii app.bibliotecaarad.ro și oferă posibilitatea accesării conţinutului digitalizat şi postat deja pe site-ul Bibliotecii Judeţene. 

Aceasta cuprinde documente, hărţi, reviste, ziare vechi şi cărţi care nu se supun regimului dreptului de autor, în special ale autorilor arădeni.

„Venim în întâmpinarea cititorilor, punându-le la dispoziţie întreaga noastră bibliotecă digitală, mai ales că am reuşit, după cincisprezece ani de muncă, să definitivăm şi reperele monografice ale tuturor localităţilor din judeţul nostru. Condiţiile sanitare nefericite prin care trecem au fost pentru noi deopotrivă şi o provocare, dar şi o oportunitate de a interacţiona cu publicul, respectând distanţarea socială. Astfel, cititorii pot fi în siguranţă şi doar la un click distanţă de noi”, a declarat directorul instituţiei, Doru Sinaci.

Aplicaţia este o interfaţă pentru conţinutul mai multor pagini web ale bibliotecii, astfel că permite şi accesul la catalogul online, care cuprinde titlurile din colecţiile fizice.

Cu ajutorul unui chat live integrat în aplicaţie, utilizatorii pot intra în discuţie cu un bibliotecar şi pot întreba de anumite titluri sau pot rezerva cărţi. Totodată, ei pot semnala apariţii editoriale noi sau titluri care nu se găsesc în colecţiile bibliotecii.

Cu privire la cărţile digitalizate şi care pot fi accesate, acestea au acordul autorilor, iar titlurile sunt împărţite în două secţiuni, respectiv cele apărute până în 1999 şi cele apărute după anul 2000. Toate cele aproximativ 300 de cărţi oferite gratuit pot fi citite online sau pot fi descărcate în format PDF.