Nu blocaţi pistele de biciclete!
14.11.2019

Siguranța bicicliștilor în trafic reprezintă o prioritate a Direcției Generale Poliția Locală Arad. În condițiile în care arădenii utilizează sistematic bicicleta sunt expuși la o serie de pericole, ca urmare a modului necorespunzător în care sunt parcate sau conduse mașinile. Potrivit statisticilor realizate în ultimii ani de Primăria Municipiului Arad, 8% din călătoriile efectuate zilnic în municipiu se realizează cu bicicleta. Este un procentaj mult mai mare decât în alte orașe mari din România, unde ponderea este de sub 1%.

Deși beneficiari ai unei rețele de piste ce însumează 122 de kilometri, bicicliștii arădeni se confruntă zilnic cu obstacolele create de șoferii indisciplinați care staționează pe fâșiile de șosea delimitate exclusiv pentru uzul celor dintâi. Această stare de fapt a determinat inclusiv o schimbare negativă a conduitei bicicliștilor care optează frecvent să se deplaseze pe trotuare. Această realitate curentă pe anumite artere din zona centrală a orașului îi expune la pericole pe pietoni sau chiar pe bicicliști, în special când aceștia schimbă direcția de deplasare descinzând pe două roți din zone destinate pietonilor.

Pentru reducerea incidenței acestor succesiuni cauzale, de la începutul săptămânii, polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulație pe Drumurile Publice au întocmit un număr de 21 de procese-verbale conducătorilor auto care au oprit sau au staționat voluntar autovehiculele pe pistele destinate circulației bicicletelor. Pentru a îmbunătăți siguranța bicicliștilor și a evita aplicarea de sancțiuni contravenționale, DGPL Arad face apel la conducătorii auto de pe raza municipiului să dea dovadă de respect în trafic, lăsând libere în totalitate fâșiile de asfalt destinate celor dintâi. Cetățenii care observă automobile staționate pe pistele respective din Arad pot semnala acest aspect la numărul de telefon al Dispeceratului DGPL Arad: 0257-939 (apel gratuit).