Noutăți legislative din sfera inmatricularii vehiculelor
17.08.2020

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor informează că, la data de 11.08.2020, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 725 -  O.M.A.I. nr.120/2020 pentru modificarea și completarea O.M.A.I. nr.1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberării autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

Modificările aduse actului normativ fac parte dintr-o serie de invervenții necesare în vederea debirocratizării serviciilor publice pe măsura creșterii gradului de digitalizare în România.

Simplificarea procedurii de înmatriculare constă în :

-  Posibilitatea înmatriculării unui vehicul nou de către operatorul economic care are ca obiect de activitate vânzarea vehiculelor noi, în numele cumpărătorului în baza unui contract de mandat încheiat între aceștia.

- Eliminarea unor documente pentru următoarele operațiuni: duplicat al certificatului de înmatriculare (cartea de identitate a vehiculului), înmatriculare/transcriere (fisa de inmatriculare) .

-  Crearea premiselor pentru furnizarea serviciilor online la operațiunile: eliberare duplicat certificat de inmatriculare, radiere din oficiu, păstrare combinație număr de înmatriculare.

-  Procedurarea unor activități care nu erau prevăzute în varianta anterioară a acestui ordin (duplicat placa cu număr de înmatriculare, păstrare combinație număr de înmatriculare).

- Instituirea verificării conformității plăcilor cu număr de înmatriculare pentru care deținătorul și-a exprimat opțiunea de păstrare, cu standardele în vigoare și calitatea acestora.

-  Stabilirea unei perioade determinate în care poate fi solicitată atribuirea unei combinații păstrate a numărului de înmatriculare (1 an), precum și posibilitatea prelungirii acestei perioade.

-  Extinderea sferei solicitanților care pot beneficia de autorizații de circulație pentru probe.

-  Clarificarea situației categoriilor de vehicule supuse înregistrării la nivelul primarului localității prin armonizarea cu prevederile actului normativ de rang superior .

-  Stabilirea unui flux de autorizare provizorie limitată la 5 zile, pentru vehiculele care nu prezintă documente de înmatriculare anterioare - în original, perioadă ce poate fi prelungită până la 90 de zile numai cu obținerea unei certificări a identității de la autoritatea competentă (RAR).

Recomandăm solicitanților serviciilor publice să consulte listele documentelor necesare pe operațiuni de înmatriculare, transcriere, radiere, autorizare provizorie, eliberare duplicat, etc., publicate pe site-ul www.drpciv.ro înainte de prezentarea la sediile acestora în vederea depunerii documentelor.