Inaugurarea noii instalații de cogenerare de la Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad) a fost pretextul întâlnirii de vineri, 23 aprilie 2021, găzduită de Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ, între autorități guvernamentale, locale, dar și reprezentanți din domeniul energiei – producători și transportatori- care au adus în discuție viitorul sistemelor de termoficare centralizate. Investiția privată în retehnologizarea CET Arad derulată pe durata a doi ani, poate fi un exemplu de bună practică pentru alte companii similare din țară, a afirmat președintele ANRE, Dumitru Chiriță.
“Intenționez să încurajez și alți edili să facă acest lucru. Sunt investiții necesare, utile și rapid de realizat. Exemplul de la Arad trebuie multiplicat rapid. 2030 este foarte aproape.”
Importanța investiției de modernizare a echipamentelor de producție CET, a fost punctată și de Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Energiei, Dan Drăgan care a ținut să sublinieze:
“Este o investiție importantă, având în vedere faptul că în zona de vest sunt foarte puțini producători de energie, cea mai mare parte fiind concentrată în zona de sud a României. Avem nevoie de cât mai mulți producători de energie în această zonă pentru a echilibra sistemul și pentru a evita ceea ce s-a întâmplat acum câteva luni. Un alt aspect important este că acest producător de energie produce și agent termic pe care îl livrează către municipalitate la un preț foarte competitiv”.
Probabil, prezentul nu ar fi fost posibil în absența parteneriatului strategic încheiat între Centrala Electrică de Termoficare Arad (CET Arad) și traderul global în domeniul energetic, AOT Energy.
“Este probabil pentru prima dată în România când se întâmplă revitalizarea unei platforme existente. Trebuia să îmbunătățim prezentul și să ținem societatea prin contracte de finanțare. În total sunt deja 17 milioane de euro puse la dispoziția CET-ului pentru optimizarea producției și aducerea de capacități noi. Este prima dată când o firmă privată vine la o societate în insolvență și este prima dată când statul nu trebuie să intervină să mențină fiabilitatea acestei platforme. Investiția pe care o inaugurăm acum, respectiv motoarele de ultimă generație reduc emisiile, au flexibilitate îmbunătățită și reduc costurile de producție a agentului termic. După 2030, țintim noi investiții, care să reducă emisiile la 0, în conformitate cu directivele europene”, a explicat Peter Braun, monitor AOT Energy.
Discuțiile prilejuite de punerea în funcțiune a noii instalații de cogenerare de la CET Arad au deschis și alte perspective mai mult decât promițătoare pentru dezvoltarea și perfecționarea producerii energiei termice în zona Aradului.
“Mă bucur că suntem primul UAT din România în raza căruia se retehnologizează o astfel de companie, doar cu bani privați. Sunt convins că va fi o afacere de succes, care va aduce venituri la bugetul local, dar în același timp va genera locuri de muncă și va dezvolta o altă industrie în jurul ei, consumatoare de energie. Nu în ultimul rând municipalitatea va beneficia de produsul secundar, un produs de care avem nevoie și care în următorii ani va fi livrat la un preț mai mic. Mai mult decât atât, cu ocazia întâlnirii de azi, s-au identificat noi surse financiare prin care acest prim proiect să poată fi continuat, spre eficientizarea pe mai departe a sistemului energetic, pentru confortul arădenilor”, a declarat primarul Călin Bibarț, la finele întâlnirii.