Noi restricții
05.01.2022

Comitetul Național pentru Situații de urgență a propus, miercuri, noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. 

Potrivit hotărârii CNSU, propunerea prevede ca doar masca de protecție de tip medical sau FFP2 sa fie folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise.

De asemenea, pentru angajații companiilor de stat și din infrastructura critică, s-a propus să fie dispuse măsuri suplimentare care să vizeze testarea săptămânală a tuturor angajaților, desfășurarea activității în schimburi sau ture cu evitarea contactului între acestea sau utilizarea unor măști cu un grad mai ridicat de protecție, respectiv FFP2, în zonele aglomerate.

Au fost propuse, de asemenea, noi limitări pentru activitatea pentru spectacole și evenimente sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte. 

Cât despre magazine și restaurante, în hotărâre este menţionată propunerea ca acestea să fie deschise până la ora 22.00.

Hotărârea mai prevede faptul că, la incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților să fie permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ, iar la incidență peste 3 la mie, capacitatea să fie de 30%.

Printre măsurile propuse, se numără şi concertele și festivalurile în aer liber, care se vor putea desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri vor putea participa doar 100 de persoane.

Hotărârea CNSU privind noi restricțiile ar urma să fie aprobată în următoarele zile.