Nici la şcoală, nici la muncă!
23.07.2021
Anul trecut, România a avut printre cele mai mari rate a tinerilor, care nu se află într-o formă de învăţământ sau în câmpul muncii din rândul ţărilor membre ale Uniunii Europeană 2020. Rata tinerilor români cu vârste curprinse între 15 şi 29 de ani care nu erau într-o formă de educaţie şi nici nu lucrau a fost de 16,6%, conform datelor de la Eurostat, citate de Ziarul Financiar.
Aceştia fac parte din categoria „Nor in Education, Employement or Training“ şi reprezintă unul dintre indicatorii cei mai importanţi ai pieţei muncii, iar statele încearcă prin diferite politici guvernamentale să reducă ponderea tinerilor din această categorie.
Tinerii arădeni, cei proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii, sau cei care încă frecventează cursurile sunt de părere că întregul sistem este responsabil pentru această clasare.
România se află pe locul cinci în Uniunea Europeană la capitolul tineri care nu sunt angajaţi şi nu sunt nici în şcoli, după Italia, cu o rată de 23,3%, Grecia – 18,7%, Bulgaria, cu 18,1% şi Spania – 17,3%. La polul opus, cu cele mai mici rate ale tinerilor parte din această categorie au fost înregistrate în Olanda, 5,7%, Suedia – 7,2% şi Luxemburg, 7,7%.
La această categorie, rata este strâns legată de performanţa economică şi mediul de afaceri.
În ceea ce priveşte neajunsurile în educaţie, statul român doreşte să ia măsuri pentru îmbunătăţirea mediului preuniversitar. Un astfel de proiect este „România educată”.
În ceea ce priveşte munca, ca răspuns la solicitarea echipei TV Arad, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a întocmit un raport privind rata de şomaj a tinerilor sub 35 de ani în judeţul Arad. În lunile aprilie, mai şi iunie, în judeţul nostru, au existat un total de 84, 59, respectiv 186 de tineri aflaţi în şomaj.