Muzeul Bibliei la Arad
28.02.2020
p>Peste 900 de biblii si texte religoase, unele vechi de sute de ani, altele unicat în lume, pot fi vazute la Arad, unde s-a deschis "Muzeul Bibliei". Printre exponate se află bliblii ilustrate, o biblie pe microfilm care a ajuns pe Luna si cea mai mica biblie din lume care nu poate fi citita decat la microscop. Pe copii ii asteapta benzi desenate cu tema biblica. 


Expoziția "Muzeul Bibliei", care este deschisă la Biblioteca Județeană A.D. Xenopol, aduce în oraș cel mai mic exemplar al Bibliei Guttenberg, un sul al Cărții Estera de 6,5 metri, o Biblie în latină din anul 1700, un Evangheliar din 1761 apărut sub patronajul domnitorului Gavriil Callimachi, o biblie-breloc ce a aparținut lui Billy Graham, un manuscris de la 1250, o pagină din prima ediție King James Version sau o biblie care a ajuns pe Lună.

Toate fac parte din cea mai mare colecție privată de biblii din România deținută decătre președintele Asociației "Renașterea Familiei" din Timișoara, Ionel Tuțac.


Multe dintre bibliile expuse sunt extrem de valoaroase, atât ca și importanță istorică, dar și prin faptul că sunt unicate sau în lume mai există foarte puține asemenea exemplare, așa că sunt păstrate în condiții speciale.


Expoziția a fost deschisă în prezența reprezentanților tuturor cultelor religoase din România.

Pentru cei mici sunt prezentate, zilnic, benzi desenate cu tematică biblică.


Expoziția "Muzeul Bibliei" poate fi vizitată până pe data de 3 martie. Va fi deschisă zilnic publicului larg, în zilele lucrătoare între orele 10,00-18,00, iar sâmbăta și duminica între orele 10,00-13,00. Intrarea este liberă, toate grupurile beneficiind de ghizi special instruiți pentru prezentare.

Expoziți va mai merge și în alte județe din România, iar colecționarul speră la sfârșitul acestui an sau începutul anului viitor să deschidă la Timișoara Muzeul Permanent al Bibliei în contextul în care orașul va fi capitală culturală europeană 2021.

Organizatori expoziției sunt Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și Asociația „Renașterea Familiei” din Timișoara, împreună cu Arhiepiscopia Aradului, Prefectura Județului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Complexul Muzeal Arad și Centrul Cultural Județean Arad.