Muzeu în fosta fabrică "Marta"
13.02.2020

Ridicată în 1905, fabrica arădeană de maşini MARTA, este prima uzină de automobile din România. Aici se produceau automobile pentru mai multe ţări ale Europei - motoare pentru tracţiune feroviară, autobuze cu sau fără etaj, camioane.

Toate automobilele erau fabricate sub licenţa firmei Westinghouse. 150 autoturisme Marta au fost fabricate până în 1912 când firma a falimentat. Fabrica a fost salvată de firma austriacă Austro Daimler. Între 1909 şi 1914 au fost fabricate 650 de autoturisme şi autobuze, iar până în 1918 s-au fabricat numai motoare de avion. Primul Război Mondial ia sfârşit în 1918, Transilvania se uneşte cu Regatul României. În aceste condiţii ia fiinţă societatea Astra – prima fabrică română de vagoane şi motoare. Fabrica Marta primeşte denumirea de Fabrica de Motoare şi construieşte autocamioane, autobuze, autostropitoare, autoturisme, motoare cu benzină sau gaz metan, maşini unelte de precizie precum şi avioane. Toate acestea până în anul 1926, când fabrica se închide.

În prezent monument istoric al patrimoniului industrial, fosta fabrică “Marta”, ar putea fi donată municipalităţii şi asta pentru că imobilul este de ani buni în atenţia administraţiei locale. Viceprimarul, Levente Bognar le-a propus actualilor proprietari să doneze clădirea.

În urmă cu 10 ani, Primăria, reuşea să modifice Ordonanţa nr.37/2008, astfel încât municipalităţile puteau cumpăra clădirile de patrimoniu. Printre imobilele care prezentau interes pentru administraţia locală se afla şi clădirea veche de o sută de ani fabricii “Marta”. S-au purtat o serie de discuţii cu toţi cei care au deţinut la un moment dat imobilul. Până de curând nu s-a ajuns la un consens în privinţa unei tranzacţii. Viceprimarul Aradului s-a întâlnit cu reprezentantul societății ASTRA Rail Industries S.R.L. în patrimoniul căreia se află în prezent terenul și clădirea fostei fabrici de mașini.

Levente Bognar: “Am purtat discuții pentru a continua demersurile de a salva această clădire simbol a Aradului, un monument istoric legat de patrimoniul industrial al orașului nostru. În cadrul discuțiilor avute am propus actualilor proprietari să doneze municipiului această clădire, mai ales că nu aveau niciun un plan concret în legătură cu ea. Societatea trebuie să ia o decizie în acest sens, iar în momentul în care avem un răspuns ferm vom face demersurile ce se impun în vederea însușirii donației. Sperăm să facem acest lucru într-un interval de timp cât mai scurt, reușind astfel să salvăm această clădire cu o valoare deosebită pentru istoria locală și nu numai.”, a detaliat viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar.