Modificări importante pentru permisele auto: Se schimbă perioada de valabilitate
19.08.2024

Guvernul României a aprobat recent un proiect de lege ce va aduce schimbări majore în Codul Rutier privind valabilitatea permiselor auto. În timp ce pentru unii șoferi perioada de valabilitate va fi redusă, pentru alții va fi prelungită considerabil.


Valabilitate de 2 ani pentru șoferii de peste 80 de ani

Conform noii legi adoptate de Senat, șoferii care au împlinit vârsta de 80 de ani vor avea permisele de conducere valabile doar pentru o perioadă de 2 ani.


Permise valabile 5 ani pentru șoferii de peste 70 de ani

Pentru șoferii cu vârste de peste 70 de ani, valabilitatea permisului va fi de 5 ani, o reducere semnificativă față de cei 10 ani standard care se aplică în prezent.


15 ani valabilitate pentru ceilalți șoferi

Pentru restul categoriilor de șoferi, valabilitatea permisului auto va fi extinsă la 15 ani. Această modificare vizează vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE.


Legea trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților

Pentru ca aceste schimbări să intre în vigoare, legea trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, care este forul decizional, și apoi promulgată de președintele României.


Șoferii renunță la tratamente de teamă să nu le fie suspendate permisele

Modificările recente în legislație au generat o stare de neliniște printre șoferi, mai ales în contextul suspendării automate a permisului pentru 72 de ore în cazul depistării de substanțe în organism, inclusiv medicamente obișnuite. Din această cauză, unii șoferi au renunțat la tratamente pentru a evita suspendarea temporară a permisului.

În concluzie, noile schimbări legislative aduc ajustări semnificative în privința valabilității permiselor de conducere, dar și provocări suplimentare pentru șoferii care depind de aceste documente pentru activitatea lor zilnică.