În sprijinul întregii societăți civile, Ministerul Justiției propune reformarea Registrului Asociațiilor și Fundațiilor, precum și a procedurilor de înregistrare/modificare a actelor lor constitutive.
Sub coordonarea secretarului de stat Mihai Pașca a fost demarată realizarea unei evaluări a OG 26/2020 și împreună cu asociațiile și fundațiile interesate să identifice și să analizeze problemele care încă grevează activitatea ONG-urilor vor fi stabilite soluțiile de intervenție prin politici publice. Ministerul Justiției va invita în perioada următoare, în proces de consultare publică, toate organizațiile neguvernamentale interesate.
Potrivit secretarului de stat Pașca „obiectivele acestui proces sunt înregistrarea și modificarea mult mai rapidă a actelor constitutive ala ONG-urilor, accesul mult mai simplu și rapid la informațiile privind aceste organizații, degrevarea instanțelor de judecată de aceste activități și trecerea lor într-un sistem digitalizat care deja și-a dovedit eficiența”.
„Aceste măsuri vor fi luate cu menținerea tuturor garanțiilor privind neafectarea activității ONG-urilor ca urmare a simplificării și eficientizării acestor proceduri. Pe tot parcursul acestui proces consultarea cu cei din societatea civilă va fi una susținută, cât timp cei ce activează în acestă zonă vor fi principalii beneficiari ai măsurilor pe care dorim să le adoptăm” a mai declarat Pașca
O posibilă soluție avută în vedere este transferul Registrului Asociațiilor și Fundațiilor de la Ministerul Justiției respectiv grefele instanțelor de judecată la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Aceasta ar însemna integrarea registrului în sistemul IT de la ONRC, eventual și cu adoptarea procedurilor ce se folosesc în cazul societăților comerciale.