Medicii, primii la administrarea celei de-a 3-a doze
05.08.2021

Doctorii si personalul medical vor fi primii la administrarea celei de a 3 a doze de vaccin, a declarat Valeriu Gheorghita coordonatorul campaniei nationale de vaccinare referitor la acest subiect .

În cazul celei de-a treia doze sunt două opţiuni din punct de vedere ştiinţific. Sunt două alternative. Unu, în cazul în care imunitatea câştigată ca urmare a dozelor iniţiale pentru vaccinurile care se administrează în două doze începe să scadă la un moment dat şi devine mai puţin eficientă decât ar trebui să fie. Atunci se dă cea de-a treia doză, numită „doză de boost”. Aceasta este o alternativă teoretică, până în acest punct. Cea de-a doua alternativă este: în cazul în care dozele de vaccin existente au o eficienţă parţială, mai scăzută asupra tulpinilor noi care apar, faţă de tulpinile iniţiale. Atunci, această tehnologie permite adaptarea  la noile tulpini.

Valeriu Gheorghita a subliniat insa ca mai important decat intarirea imunitatii celor vaccinati este dobandirea imunitatii de catre cei care nu au trecut prin schema de vaccinare initiala.