Măşti medicale găsiţi la farmaciile Deryfarm Arad
24.02.2020
Veştile contradictorii despre coronavirus, informaţiile despre dezastrul din China dar şi focarul din Italia sunt în măsură să introducă panica în rândul arădenilor. La aceasta contribuie și lipsa măștilor medicale din farmacii. Deși la majoritatea unităților farmaceutice din Arad măștile lipsesc, există câteva farmacii care le comercializează. Este vorba despre farmaciile Deryfarm.
De asemenea este indicat ne spălăm mâinile cât de des și ne cumpărăm un dezinfectant de mâini eficient.
Arădenii consideră avem suficiente motive de îngrijorare. Nu și-au făcut încă provizii în caz de epidemie dar se informează cum se protejeze de Coronavirus.
Coronavirusul se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse ajunse pe față, gură, nas, ochi. Dacă cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift, sau pe un scaun cine va atinge acea suprafață cu măna și apoi își atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.
Simptomele sunt febra, tusa (de obicei seacă) și dificultate de respirație care apare după o săptămână. Nu prea se întâlnesc ca simptome mucozitățile, strănutul sau durerea în gât.
Perioada de incubație este între 2-14 zile dar de în câteva cazuri se sugerează ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.
Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20 dar și îi scade rezistența la temperaturi peste 25-30 de grade.
Coronavirus este distrus de săpun și dezinfectanți, precum alcoolul medicinal. Deci igiena mâinilor e foarte importantă. Nu mâncați fără spălați pe mâini. Atenție și la pâinea neambalată. Luați după dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cele mai des folosite.
Oricine începe aibă febră, tuse, respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte țări asiatice în ultima lună, trebuie stea acasă își pună mască și sune la 112.
Cei mai mulți dintre pacienții infectați se vindecă total 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație și la care starea este afectată.
Momentan nu există un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu faza severă dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice până în prezent.
Cele mai afectate țări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și mai nou Italia.
Populația din România trebuie se îngrijească mai mult de igienă. Pacienții care sunt în carantină nu sunt bolnavi. Ei sunt doar suspecți.