Măști medicale eficiente
07.05.2020

În contextul în care, după 15 mai, măștile de protecție vor trebui purtate în spațiile publice, e bine să știti că virusul SARS-CoV-2 cel care provoaca boala COVID-19 are 0,1 microni. Asta înseamnă că factorul de filtrare al măștii trebuie să fie foarte bun.
Iar asa stand lucrurile, foarte puține măști sunt cu adevarat eficiente.
Măştile de uz medical sunt de două tipuri: masti medicale şi „semi-măşti cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă”.
Cele medicale sunt de unică folosință și protejează cel mai puţin. Totuși, sunt cele mai accesibile ca preț. Sunt eficiente la un singur capitol: previn transmiterea infecţiilor prin picături de salivă, secreţii respiratorii de la bolnav la persoanele sănătoase.
În cazul semi-măştilor cu filtre de protecţie respiratorie de unică folosinţă, acestea sunt împărțite pe mai multe categorii. În Europa, sunt cunoscute sub standardul FFP (FFP1 sau N90 în Statele Unite ale Americii; FFP2 – N95 în SUA; FFP3 – N99 în SUA).
Ministerul Apararii Nationale recomandă masca FFP2. Este, după cum descrie instituția, un dispozitiv de protecţie respiratorie conceput pentru a obţine o potrivire facială foarte strânsă şi o filtrare eficientă a particulelor aeriene. Blochează cel puţin 95% dintre particulele de test foarte mici (0,3 microni). Este potrivită pentru o protecţie eficientă împotriva transmiterii și contractării infecţiilor.
În cazul virusului SARS-CoV-2, la 0,1 microni, cea mai bună soluție ar fi masca FFP3.
Filtrează 99% dintre particulele cu dimensiuni mai mici de 0,6 microni. Oferă astfel protecţie bună faţă de unele virusuri, bacterii şi fungi comparativ cu măştile prezentate anterior.
Daca ar fi sa facm un rezumat al puterii de filtrare a mastilor cu filtru
FFP1 – eficienţă minimă de filtrare de 80%
FFP2 – eficienţă minimă de filtrare de 95%
FFP3 – eficienţă minimă de filtrare de 99%
„Capacitatea de protecţie este asigurată de structura tri-stratificată a măştii. Protejează incomplet de boli infecţioase, deoarece nu formează o etanşare strânsă la nivelul feţei şi nu prezintă un filtru de protecţie respiratorie”, au transmis specialişti Ministerului Apararii Nationale, referitor la multe dintre mastile aflate acum in comert.