Masca păstrată la retrovizoare își pierde eficacitatea
28.07.2020

În România, încă de la începutul pandemiei de coronavirus a apărut o nouă modă. În loc de brăduțul auto odorizant sau impreună cu acesta, măștile de protectie au început să fie agățate de oglinzile retrovizoare ale mașinilor.
Motivele sunt lesne de înteles: în acest fel, șoferii au masca la îndemânnă atunci când trebuie să intre întru-un spațiu închis și păstrând masca în mașină sunt siguri că nu o uită acasă. Dar în acest fel nu facem decât să refolosim măștile care între timp s-au umplut de microbi și au stat în soare ore bune din zi.
Medicii atrag atenția că refolosirea măștii o face necorespunzătoare protecției, deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului iar masca fiind contaminată este dusă mai apoi la nas și la gură, trimițând particulelele posibil infectate direct în organism.

Pentru păstrarea igienică a măștii, pe piață au apărut casete din plastic sau plicuri din silicon ce costă în jur de 30 de lei. Daca nu aveți posibilitatea să achiziționați un astfel de suport igienic, atunci sunteti sfătuiti să păstrați măștile curate în folie de plastic nouă. Măștile folosite se aruncă si de fiecare dată înainte să ne punem masca dar și atunci câmd o dăm jos, trebuie să ne spălăm pe mâini.