Masca, obligatorie în spațiile aglomerate din județul Arad
03.08.2020

Purtarea măștii de protecție în cele mai multe spații publice a devenit obligatorie și în județul Arad. Ne aflam astfel in cele peste 20 de judeţe din România in care s-a reimpus purtarea mastii in aer liber.
Măsura a fost anunţata de Prefectura Arad si a intrat în vigoare la 1 august.

Obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele, începând cu vârsta de 5 ani este dată pentru pieţele agroalimentare, târgurile de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, oboare, în incinta aeroportului, staţiilor CFR, autogărilor, în staţiile mijloacelor de transport în comun, pe toată perioada stării de alertă.

Comitetul pentru Situații de Urgență a mai decis ca instituţiile publice să adopte distanţarea fizică a persoanelor şi limitarea accesului publicului în clădiri.

Administratorii pieţelor şi comercianţii vor trebui să monitorizeze permanent spaţiile comerciale, pentru a se asigura că vânzătorii şi cumpărătorii respectă măsurile de prevenţie.

Totodată, companiile mari vor avea obligaţia, pe lângă asigurarea triajului epidemiologic şi verificarea respectării purtării măştii de către angajaţi, să verifice dacă măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 sunt respectate şi în autobuzele sau microbuzele care îi transportă pe lucrători la locul de muncă sau acasă. În situaţia în care se constată că operatorii economici care asigură transportul nu respectă măsurile de prevenire a transmiterii virusului, angajatorii au obligaţia de a sesiza autorităților

Lipsa măştii în spaţii precum târguri, pieţe, obiective turistice, staţii de autobuz, gări sau autogări poate fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei.
Amenzi cu acelasi valori se dau si pentru nepurtarea măştii de protecţie în spaţiile închise, mijloacele de transport în comun sau spaţiile comerciale.

De masca nu scapa nici cei care pleaca in vacanta, la mare. Pe litoral, masca este obligatorie în toate staţiunile, în intervalul orar 18:00-24:00, pe faleze sau zonele de promenadă. În plus, terasele şi cluburile în aer liber nu mai pot funcţiona între orele 23:00 şi 06:00, în tot judeţul Constanţa.
Obligativitatea de a purta mască de protecţie şi în aer liber vine ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Grupul de Comunicare Strategică a raportat constant, în ultima perioadă, aproximativ 1.200 de cazuri noi de infectare în decurs de 24 de ore.