Mâine se sărbătoreşte Centenarul Profesiei Contabile
12.07.2021
Anul acesta se împlinește un secol de la momentul la care a fost înființat, prin Decret Regal, organismul profesional CECCAR.
Centenarul profesiei este marcat maine in toate județele țării și în Municipiul București sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm
împreună. La Arad evenimentul va incepe la Hotel Prezident de la ora 9.30.

Ziua Națională a Contabilului Român reprezintă un prilej de a recunoaște rezultatele experților contabili și contabililor autorizați obținute în anul anterior, în cadrul Topului național și Topului local al membrilor CECCAR. Evenimentul va fi transmis maine dimineata in direct pe pagina de FB TV Arad si vom vorbi despre acesta si in jurnalul de stiri.

In istoria aceste profesii se remarca trei momente: perioada interbelică, comunistă și post decembristă.

Primii pași în direcția organizării unei asociații de experți contabili au loc în 1888. Un grup de absolvenți ai școlilor comerciale, înființează atunci Cercul Absolvenților Școalelor Comerciale și Financiare. În anul 1906, la 29 octombrie, este organizat Congresul Asociației Absolvenților Școalelor Superioare de Comerț unde, ca prim punct din program, figura „necesitatea legiferării profesiei de contabil”.
Prin Decretul Regal nr.3036 din data de 13 iulie 1921, regele Ferdinand aprobă Legea pentru organizarea Corpului de contabili autorizați și experți contabili din România.

După instaurarea regimului comunist,profesia contabilă a trecut printr-o perioadă de transformări create de sistemul socialist al economiei.
1947 a reprezentat anul în care a luat naștere Consiliul permanent al normării contabilității, Ministerul Finanțelor reprezentând organismul care a avut sarcina de coordonare a a metodologiei de normare a contabilității în situația politică de la acea vreme.

Perioada postdecembristă a avut în vedere trei perioade care personalizează și dau expresie unor reforme de esență culturală și organizatorică în perimetrul profesiei contabile.Este vorba de perioada 1990-1999 cea a renașterii și recunoașterii,perioada 2000-2009 cea a artizanatului și promovării profesiei contabile și perioada după 2010 cea a maturității și înnobilării.

Un rol sesențial în ceea ce privește renașterea și recunoașterea Corpului după căderea regimului comunist l-a avut apariția Ordonanței nr.65 din 1994 care face referire la calitatea de expert contabil și contabil autorizat, exercitarea profesiei de expert contabil și contabil autorizat,organizarea și funcționarea CECCAR și supravegherea publică. 
 |