Mai multe organizații civice au organizat un flashmob pe platoul din fața Palatului Administrativ
12.08.2020

Luni 10 august, de la ora 19:00, membrii ai Aradului Civic s-au adunat în fața Primăriei din Arad pentru a trimite un mesaj referitor la soluționarea dosarului 10 august.

Când în data de 10 august 2018, 100.000 de români au venit din țară și din afara granițelor la București pentru a-și transmite pașnic mesajele de anticorupție, jandarmeria română a acționat cu o forță nejustificată fără a încerca izolarea și extragerea agitatorilor. Doi ani mai târziu, încă nu s-a soluționat nimic din dosarul 10 august care însumează peste 800 de plângeri. Ba mai mult, procurorii DIICOT au încercat clasarea dosarului declarând următoarele:

”Intervenţia în forţă executată în vederea restabilirii ordinii la o adunare care şi-a pierdut caracterul paşnic nu poate avea semnificaţia unei activităţi de plivit buruieni într-un răsad de panseluţe ci mai degrabă pe aceea de întoarcere a unei culturi iremediabil compromise la stadiul de brazdă.”

Noi, ca societate civilă, nu putem accepta ca dosarul 10 august să aibă aceeași soartă ca cel al Revoluției și Mineriadei. Toți cei care am fost în stradă, cu scopul de a lupta pentru dreptate și libertate, atât în 10 august cât și în fiecare zi începând cu mizerabila noapte a hoților, am făcut-o pașnic și demn. Știm asta noi, dar și lumea întreagă care a văzut în România protestatară un simbol a luptei anticorupție. Nu uităm discursul PSD de denigrare, îndemnul Olguței Liei Vasilescu de a fi stropiți protestatarii cu tunuri de apă, amenințarea deputatului Claudiu Rădulescu de a împușca protestatarii cu mitraliera și declarația lui Liviu Dragnea că va merge până la capăt. Cât timp trăim într-un stat care clasează un dosar precum 10 august, nu trăim într-un stat de drept. Justiție, nu corupție!

Mai multe organizații civice active în ultimii 3 ani în susținerea statului de drept și a independenței justiției, condamnă ferm stadiul în care se află dosarul represiunii violente din 10 august 2018, în următorul comunicat:

Au trecut doi ani de la represaliile violente ale regimului PSD asupra manifestării pașnice din Piața Victoriei, pe #10august 2018. Doi ani în care nu s-a făcut NIMIC pentru a șterge pata de rușine de pe obrazul democrației, lovitura dată libertății de exprimare. Doi ani în care sistemul judiciar din România a tergiversat înaintarea dosarului fie cu scenarii absurde de ”lovitură de stat”, fie cu schimbări de competență și clasări oneroase care disculpă căpeteniile cu responsabilități directe și indirecte asupra operațiunii de forță.

În România, sute de mii de oameni au ieșit în stradă începând cu 2017 ca să apere justiția și statul de drept de o putere discreționară hotărâtă să își protejeze corupții și interesele de clan mafiot. Români de pretutindeni s-au mobilizat să apere democrația adunându-se pe 10 august în Piața Victoriei. Protestul lor pașnic a fost înăbușit cu o violență și amplitudine total nejustificate, fără ca forțele de ordine să intervină vreo clipă pentru neutralizarea și izolarea agitatorilor. Nu știm nici astăzi cine a fost în spatele planului de intervenție în forță, ce decizii politice și tactice au condus la brutalitatea care a afectat mii de oameni, dintre care aproape 800 au depus plângeri penale.

Tergiversarea și bâlbâielile sistemului judiciar sunt inacceptabile!

Fenomenul Piața Universității a fost etichetat cu denumirea-emblemă de “golan” și înăbușit sângeros de mineri aduși special în București de guvernul FSN atunci când românii s-au mobilizat pentru cauza anticomunistă în 1990. Când, veniți de pretutindeni pentru a apăra independența justiției și statul de drept în 2018, 100.000 de români s-au adunat în Piața Victoriei într-o manifestare nonviolentă, răspunsul forțelor de ordine a fost de o amploare și violență similară, la fel de nejustificată: participanții pașnici, printre care și multe femei cu copii, au fost gazați, bătuți, fugăriți pe străzi, găsindu-și refugiul în restaurante, răniți de grenade lacrimogene, loviți chiar și atunci când ridicau mâinile în semn de neagresiune. Deși au trecut 30 de ani de la Mineriadă, acele evenimente violente încă nu și-au găsit rezolvarea în justiție. Deși au trecut 2 ani de la Jandarmiadă, singurii vinovați pentru evenimentele din #10august 2018 sunt socotiți tot manifestanții pasnici, transformați brusc din “panseluțe” într-o “cultură iremediabil compromisă” ce trebuia întoarsă la stadiul de brazdă.

Care sunt întrebările stringente la doi ani după evenimentele din #10august

Cine și după ce plan a pregătit desfășurarea de forțe fără precedent din Piața Victoriei în 10 august 2018?

Cine a dat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei?

Care a fost temeiul legal al intervenției brutale de după ora 23:00?

Ce rol au avut în coordonarea represaliilor violente: Liviu Dragnea - care se exprima amenințător încă dinaintea evenimentului Viorica Dancilă, Carmen Dan și Gabriela Firea care s-au asigurat de “nevinovăție”, fiind plecate în concedii; Prefectul Speranța Cliseru; Maiorul Laurențiu Cazan, Colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv, “Fantoma albă”; Colonelul Sebastian Cucoș; Colonelul Ionuț Sindile; Comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică?

Cine a orchestrat utilizarea zvonului despre presupusa moarte a jandarmeriței - zvon care a declanșat în rândul jandarmilor comportamente violente, nejustitificate și ilegale?

Oricare ar fi căile judiciare pe care de-acum încolo se vor desfășura cercetările cazului 10 august, aceste întrebări trebuie să-și găsească răspunsul complet și urgent!

Ce cerem, la doi ani după #10august 2018:

Implementarea cât mai rapidă a transferării dosarului 10 august la Parchetul Militar, ca urmare a infirmării clasării, ce urmează a fi avizată de judecător.

Repunerea sub urmărire penală a lui Liviu Dragnea și Carmen Dan - recenta infirmare a clasării de la DIICOT nu a repus sub urmărire penală acești decidenți morali, așadar nu s-a revenit la lista acuzaților inițiali din dosar!

Desecretizarea COMPLETĂ și urgentă a comunicațiilor Jandarmeriei.

Dezvăluirea ”planului minuțios de reprimare” - în cuvintele Ministrului de Interne Marcel Vela, din 12 decembrie 2019 - pus la cale de politicieni și executat de jandarmi.