Lockdown, cuvântul anului 2020
10.11.2020

“Lockdown” a fost desemnat cuvântul anului 2020 pe plan mondial.
6 din 10 cuvinte au fost selectate de specialisti pe lista scurtă asociata pandemiei.
Dicţionarul Collins a anunţat că "lockdown" a fost desemnat cuvântul anului 2020, an în care toate marile Guverne ale lumii au încercat să controleze pandemia de coronavirus.

Potrivit dictionarului Collins cuvântul Lockdown este definit drept "impunerea unor restricţii stricte privind călătoriile, interacţiunea socială şi accesul la spaţiile publice". Acest cuvant este agreat de catre miliarde de oameni din întreaga lume pentru a numi faptul ca stau acasa.

Lista scurta a cuvintelor cele mai pronuntate in 2020 contine desigur cuvintele
"coronavirus", "autoizolare" şi "distanţare socială". Collins a precizat că a înregistrat peste 250.000 de utilizări ale cuvântului "lockdown" în 2020, prin comparaţie cu doar 4.000 în anul precedent.

Fara a avea legatura cu pandemia dictionarul Collins a inregistrat anul acesta si cuvnatul
"TikToker", pe care îl defineşte drept "o persoană care distribuie sau apare în mod regulat în înregistrări video pe TikTok", o aplicaţie de partajare video.

De asemenea a fost consemnata prescurarea "BLM", "Black Lives Matter". Dictionarul o defineste drept "o mişcare care militează împotriva violenţei şi opresiunii rasiale". BLM a început sub forma unei mişcări online declanşate de uciderea adolescentului neînarmat afro-american Trayvon Martin, în 2012, în Statele Unite.

Revenind la pandemie, car eeste tema anului, la nivel mondial au fost înregistrate peste 50,2 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 1,2 milioane de decese asociate COVID-19, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).