Lege strâmbă pentru asociaţiile de proprietari
23.07.2019

Facem legi pentru instalaţiile de gaz noi din blocuri, dar le uităm pe cele cu instalaţii vechi şi depăşite. 

Un astfel de exemplu este în cazul imobilelor unde există centrale de apartament, pentru care legislaţia vrea acum senzori de gaz pe spaţiile comune. Iniţiativă este lăudabilă în contextul în care vine ca o măsură de siguranţă în plus pentru locatari, dar ce ne facem cu blocurile în care avem instalaţii vechi care nu au niciun sistem de siguranţă iar legea, pentru acestea nu impune nimic.

Pe lângă detectoatele de gaz instalate pe părţile comune, în blocuri trebuie să existe extintoare și un plan de evacuare în caz de incendii, la fiecare scară de bloc. 

De reținut este,că verificarea tehnică a instalației se face la maximum  doi ani, iar revizia tehnică a instalației la maximum zece ani. În cazul în care nu sunt îndeplinite normele tehnice operatorul poate întrerupe alimentarea cu gaze naturale la  clientul final.

Pe aceeaşi linie a prevenirii exploziilor şi incendiilor, din anul 2016, conform Legii 15/2016, locatarii  pot face sesizări și reclamații pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun în spațiile comune și publice. În  Arad, sesizăriile și reclamațiile se fac la Poliția Locală apelând numărul de telefon: 0257-939.