La Scoala cu Biciclete: O Realitate în Comuna Semlac
15.04.2024

În comuna Semlac din județul Arad, diminețile încep cu o imagine demnă de Olanda. Adulții și copiii umplu pistele de biciclete, reflectând o tradiție încurajată de autorități și practicată de decenii în țările europene. Elevii se îndreaptă spre școală pedaland, iar rastelurile din fața instituției de învățământ sunt mereu pline, imaginea devenind virală pe internet.


Pedalând spre Educație

Înainte de ora opt dimineața, rastelurile din fața școlii cu clasele 1-8 din Semlac se umplu de biciclete. Copiii, indiferent de vârstă, aleg să pedaleze către școală, transformând mersul pe bicicletă într-o normalitate pentru ei.

Mama unui elev relatează că a fost în Olanda, unde se circulă exclusiv cu bicicleta, deoarece este sănătos și nu mai scoate mașina din curte.

Copiii sunt entuziasmați să facă mișcare la prima oră a dimineții și se mândresc cu bicicletele lor colorate, care îi ajută să ajungă mai repede la școală.


Infrastructură Prietenoasă pentru Bicicliști

Un angajat al școlii îi învață pe elevi să-și parcheze bicicletele în rasteluri, asigurându-se că este loc pentru toată lumea.

Primăria Semlac a construit aproape 3 km de piste de biciclete, dispuse lângă trotuar, într-o manieră sigură și prietenoasă pentru bicicliști.

Primarul Letiția Stoian menționează că școala din Semlac pare să fie preluată dintr-o țară civilizată, unde zecile de biciclete sunt așezate ordonat în rasteluri.

Directoarea școlii, Daniela Vadasan, subliniază că mai bine de jumătate dintre elevi vin cu bicicleta la școală și că nu există probleme legate de siguranța bicicletelor.


Încurajarea Pedalatului

Din cauza insuficienței locurilor de parcare pentru biciclete, primăria a pregătit deja altele noi, demonstrând angajamentul lor continuu în a încuraja pedalatul.