LA MULŢI ANI, FRANCISC VON NEUMAN!
11.10.2020

Acum 110 ani, într-o toamnă plină de culori calde, mai exact pe 10 octombrie, se năștea omul care și-a pus o amprentă valoroasă în istoria orașului de pe Mureș.

Și-a arătat recunoștința față de oamenii care și-au adus contribuția la dezvoltarea orașului, prin a le oferi legendarul stadion UTA, arenă asemuită Highbury-ul londonez.

Mai mult decât atât, în primăvara anului 1945, pe o masă verde de tenis de masă, Francisc von Neuman punea negru pe alb începuturile clubului fanion a orașului care avea să ducă Aradul pe înaltele culmi ale fotbalului din lume. 

Potrivit celor povestite de către profesorul Dionisie Piroș, într-un interviu acordat celor de la sportarad.ro, alături de baron, prezenţi la această înfăptuire au fost "contabilul-șef Gerold, care pe vremuri fusese portar la AMEFA, directorul comercial Herzog, încă doi-trei angajați și ceva ziariști." 

Sunt aduși cei mai valoroși fotbaliști din zonă, inclusiv din naționala Ungariei, precum Iosif Petschovski, Gyula Lóránt și Ladislau Bonyhadi.

În anul 1947, după preluare puterii de către comuniști, Baronul a fost arestat.

A petrecut opt luni în închisoare, iar averea i-a fost confiscată. 

După eliberare, a fost sfătuit să plece din țară şi fără nici un ban a emigrat în Elveția, unde se afla sora sa Maria, apoi s-a mutat la Salzburg, în Austria.

Acolo și-a cunoscut soția, cu care a emigrat în Statele Unite, la New York, şi cu care a avut doi copii: Andrew Alfred și Mary-Louise.

La 30 septembrie 1970, după eliminarea echipei Feyenoord Rotterdam de către UTA, în Cupa Campionilor Europeni, pe adresa clubului a sosit o telegramă pe care scria „Bravo!” și a fost semnată F. N.

De-al lungul timpului, stadionul a rămas martor a şase titluri, care au venit în 1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970, dar şi a două Cupe ale României, în 1948 şi 1953.

Istoria UTA-ei este 100% creația lui; a baronului Francisc von Neuman, care s-a stins în 1996.

La mulţi ani, Francisc von Neuman!


Sursă foto: facebook/UTA în culori