Jumătate din țările UE în zona roșie
16.10.2020

Veste proastă pentru cei care si-au propus să călătorească, în aceasta toamnă.
Mai mult de jumătate dintre ţările Uniunii Europene sunt notificate cu roşu pe noua hartă europeană privind restricţiile de călătorie, publicată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
Miniştrii de Externe din cele 27 de ţări UE au convenit punerea în aplicare a unui sistem comun de cartografiere pentru a defini zonele de risc din UE, rezultând un cod de culori de la verde (sigur) la roșu (risc ridicat).
Practic, conform noului cod de culori, doar trei ţări din UE,  respectiv Norvegia, Finlanda şi Grecia sunt în mare parte în zona verde considerata zona sigură.
Cinci ţări, Italia, Cipru, Estonia, Lituania şi Letonia se afla în zona portocalie, care indică risc de călătorie.
Alte cinci ţări, Germania, Austria, Suedia, Danemarca şi Islanda apar cu gri, ceea ce înseamnă că nu există suficiente date conform formulei agreate în comun.
Restul țărilor sunt notificate cu roșu, ceea ce indică risc ridicat de călătorie.Printre acestea, din pacate se afla și România.
Potrivit normelor comune, statele membre nu ar trebui să restricţioneze libera circulaţie a persoanelor care călătoresc înspre sau dinspre zone verzi.
Ţările membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele care consideră că este necesar să introducă restricţii ar putea impune ca persoanele care călătoresc din zone care nu sunt verzi:
- să fie supuse carantinei;
- să se supună unui test după sosire.
Statele membre pot oferi opţiunea de a înlocui acest test cu un test efectuat înainte de sosire.