A fost o goana disperata in ultimele zile in toata tara dupa un medicament de uz veterinar despre care circula informatia ca că ar putea preveni infecţia cu SARS-COV-2.
Ivermectina împiedică multiplicarea mai multor virusuri, cum ar fi: SARS-Cov-2, Zika, HIV, Dengue, Febră galbenă, Encefalită japoneză, West Nile, Gripa A si altele. Cel mai probabil poate inhiba și noile variante ale coronavirusului.
In Uniunea Europea insa medicamentul este autorizat doar pentru uz veterinar iar in Romania a fost aprobat doar sub forma de unguent.
Ivermectina poate fi folosită înainte de expunere la virusul SARS-Cov-2 pentru a evita reinfectarea si pentru pacienți Covid în oricare din stadiile bolii.
Farmaciștii și medicii veterinari avertizează insa că administrarea medicamentului de uz veterinar la oameni este contraindicată. Practic ivermectina de uz uman si veterinar vine din aceeasi sursa dar doyajul si prelucrarea sunt diferite.
Ivermectina a fost descoperită în 1975 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1981. Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Beficiile produse de acest medicament au făcut ca descoperitorii ei, William Campbell si Satoshi Omura, să obțină premiul Nobel pentru Fiziologie.
Autoritatile atrag atentia ca pana la autorizarea Ivermectinei pentru uz uman în Uniunea Europeană și în România, nu trebuie sa luam medicamentul destinat animelelor. Chiar si pentru SUA, unde este autorizat medicamentul pentru oameni, ideea de a inlocui vaccinul impotriva Covid 19 cu consumul de Ivermectina, este eronata si periculoasa sustin autoritatile medicale.