Iustin Cionca: „Cu proiecte europene de 35 de milioane de euro, Pecica este un model de dezvoltare la nivel național!”
04.02.2022

Proiecte europene în valoare de 35 de milioane de euro a depus administrația locală a orașului Pecica, în ultimii ani! Asta a condus la schimbări structurale în oraș: parcuri noi, spații verzi extinse, străzi modernizate, rețea de apă și canalizare și pe străzile periferice, iluminat public performant. Ca urmare a investițiilor în zona industrială a orașului și datorită proximității autostrăzii, Pecica a devenit unul dintre centrele logistice importante din vestul României. Doar un singur transportator a relocat 1000 de camioane în baza sa de la Pecica, într-un perimetru în care alți trei investitori realizează deja documentația pentru investițiile lor. 

„Scriem proiecte europene, beneficiem și de sprijinul Consiliului Județean Arad, lucrăm în echipă pentru orașul Pecica – a declarat primarul Petru Antal. Suntem unul dintre cele mai dezvoltate orașe din județ pentru că strategia noastră a fost și este să sprijinim investitorii care creează locuri de muncă și aduc plus-valoare localității. Vă dau un exemplu: am realizat un drum de acces către o zonă logistică, investind 800.000 de lei din banii primăriei. Imediat am recuperat 300.000 de lei, doar din taxele de autorizare a construcțiilor industriale. Se adaugă la această sumă impozitele pe salarii, pe clădiri, și veți vedea că în foarte scurt timp investiția primăriei va produce bani. Așa am gândit noi dezvoltarea orașului”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat că Pecica este un model de urmat pentru multe administrații din județ și chiar din țară. „Mă bucur să pot spune că am contribuit și eu la transformarea comunității pecicane, atât în calitate de primar, cât și în calitate de parlamentar, iar acum în calitate de președinte al Consiliului Județean. Din anul 2016, Consiliul Județean a contribuit la 23 de investiți importante pentru Pecica. Am început cu modernizarea drumului județean Pecica-Turnu, un drum de beton, pe care l-am lărgit și l-am asfaltat. Consiliul Județean a finanțat lucrarea din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional. Drumul l-am inclus în rețeaua de drumuri transfrontaliere, ca parte a strategiei noastre de modernizarea a legăturilor dintre comunele și orașele din zona de frontieră, pe diferite surse de finanțare. Am scurtat, astfel, distanța dintre vama Turnu și orașul Pecica, printr-un drum de bună calitate, așa cum ne-au cerut de ani de zile pecicanii. Alte proiecte sunt în sectorul educațional, adică în grădinițe și școli. Vorbim aici despre construcția uneia dintre cele mai moderne grădinițe din județ și poate chiar din țară, o grădiniță cu patru grupe cu program prelungit. De asemenea, mai putem face referire la extinderea Liceului „Gheroghe Lazăr”, cu un nou corp de clădire pe două niveluri și reabilitarea sălii de sport, la extinderea Școlii Gimnaziale nr. 2, plus renovarea clădirilor exsistente și reamenajarea curții. Tot la Școala Gimnazială nr. 2 a fost reabilitat și sistemul de încălzire, cu sprijinul Consiliului Județean.  Alte contribuții importante se referă la proiecte de extindere și modernizare a infrastructurii de apă și a canalizării. Consiliul Județean a avut o contribuție și la modernizarea mai multor străzi din Pecica sau din satele aparținătoare” – a declarat Iustin Cionca.